Go to Top

Nepravočasno izplačilo regresa

Ali ste že dobili izplačan regres za leto 2019? Kaj lahko storite, če se vam zgodi nepravočasno izplačilo regresa?

Zakon o delovnih razmerjih določa, da je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres. Regres za letni dopust se izplača najmanj v višini minimalne plače. Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija v tekočem koledarskem letu. Regres v višini 886,63 evra dobil vsak, saj je to najnižji regres, enak minimalni plači. Kaj pa se zgodi, če ste prejeli nepravočasno izplačilo regresa?

Za nepravočasno izplačilo regresa se lahko posvetujete tudi z našo pravno službo na data@data.si.

Pravni nasvet

Nepravočasno izplačilo regresa – kaj lahko storite?

Če regres ni izplačan, morda to še ni dokončno. Regres za letni dopust je lahko po 1. 7. 2019 izplačan le, če sta v vašem podjetju izpolnjena dva pogoja:

Za poznejše izplačilo morata biti torej hkrati izpolnjena oba navedena pogoja. Tudi v primeru nelikvidnosti mora biti regres torej izplačan, in sicer najpozneje do 1. novembra.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije

Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije glede izplačila regresa določa, da se v primeru nelikvidnosti delodajalca regres za letni dopust izplača najkasneje do 1. novembra v tekočem koledarskem letu.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Delodajalec lahko izplača del regresa v nedenarni obliki. V primeru, da izplača del regresa v nedenarni obliki znaša regres za letni dopust od 1. 1. 2019 dalje 970 EUR, od tega mora delodajalec izplačati v denarju najmanj 55 % tega zneska.

V primeru izplačila dela regresa v nedenarni obliki, je delodajalec dolžan ta del regresa zagotoviti v obliki, s katero je delavcu omogočen nakup širokega nabora izdelkov, ki jih potrebuje za zadovoljevanje vsakodnevnih življenjskih potreb, le-ta pa mora biti po vrednosti enakovredna denarni obliki.

Informativni izračun plače

Najprej preverite nepravočasno izplačilo regresa, nato pisno zahtevajte

Za nepravočasno izplačilo regresa, vam svetujemo, da pri delodajalcu preverite, zakaj do izplačila ni prišlo ter kdaj vam namerava regres za letni dopust izplačati.

Če tudi po tem ne pride do izplačila, vam svetujemo, da od delodajalca pisno zahtevate izplačilo regresa. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč pravi, da če delavec meni, da delodajalec ne izpolnjuje obveznosti iz delovnega razmerja ali krši katero od njegovih pravic, kot je denimo obveznost do izplačila regresa, ima pravico pisno zahtevati, da delodajalec svoje obveznosti izpolni.

Delodajalec mora v roku osmih delovnih dni po vročeni pisni zahtevi delavca regres izplačati.

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava ali pa ste prejeli nepravočasno izplačilo regresa? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja