Go to Top

Direktorica – ali mora biti zaposlena v podjetju?

Direktorica ali mora biti zaposlena v podjetju, ki ga odpira? Ne, če je direktorica zaposlena za polni delovni čas v nekem drugem podjetju.

Informativni izračun plače

Bi želeli registrirati d.o.o., a niste prepričani kaj vse je za to potrebno? Pišite nam na data@data.si in si rezervirajte svoj termin na DATA točki SPOT Registracija! Vabljeni pa tudi na naše brezplačne seminarje, kjer boste zagotovo našli odgovore na vaša vprašanja!

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

V primeru, ko d.o.o. registrira oseba, ki je družbenica in hkrati zastopnica – direktorica v svojem podjetu in je hkrati zaposlena v drugem podjetju s pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas in delodajalec zanj plačuje prispevke za socialno zavarovanje, potem taka podjetnica ne plačuje prispevkov za socialno zavarovanje na svojem novoustanovljenem d.o.o.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Če je družbenica, ki je hkrati zastopnica – direktorica podjetja, zaposlena v drugem podjetju za recimo polovični delovni čas (20 ur/tedensko),  bo morala po vpisu v poslovni register svojega d.o.o., poskrbeti, da se bo z dnem ustanovitve d.o.o., prijavila v zavarovanje v svoj novoustanovljeni d.o.o. za preostalih 20 ur, kolikor ji manjka do polnega zavarovanja. Za teh 20 ur zavarovanja na svojem d.o.o., bo direktorica plačevala prispevke za socialno zavarovanje.

Dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji

Direktorica – tudi njej lahko preneha pogodba o zaposlitvi?

Ko se izteče pogodba o zaposlitvi, se mora direktorica z naslednjim dnem prijaviti v zavarovanje na svoj d.o.o.. in plačevati prispevke za socialno zavarovanje iz naslova samozaposlitve v d.o.o..

Kako se direktorica lahko prijavi v zavarovanje? Od leta 2016 se M obrazci, ki so namenjeni prijavi, odjavi in spremembam podatkov zavarovancev, oddajajo elektronsko.

Pravni nasvet

D.o.o. lahko posluje brez zaposlene osebe

D.o.o. lahko posluje brez zaposlene osebe v kolikor je družbenica d.o.o., ki je hkrati zastopnica – direktorica, zaposlena v nekem drugem podjetju.

Podjetniki začetniki, ki registrirajo d.o.o., največkrat kot ustanovitelji (po večini so to start up podjetja) za zastopnika-direktorja v svojem podjetju imenujejo osebo, ki je že nekje zaposlena in ima torej iz naslova zaposlitve plačane prispevke za socialno zavarovanje. Podjetju je v takem primeru prihranjen strošek plačevanja socialnih prispevkov. Tudi v tem primeru ni nihče »zaposlen« v podjetju, podjetje lahko posluje.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja