Go to Top

Deflacija življenjskih potrebščin na letni ravni v septembru 0,3 %!

Deflacija življenjskih potrebščin je na letni ravni 0,3 %,  v mesecu septembru pa 0,4 %. Padec cen se je najbolj poznal pri ceni blaga, kjer je deflacija 1 % , medtem pa ta pri storitvah znaša 0,8 %!

Informativni izračun plače

Podjetniki, potrebujete kvaliteten računovodski servis, ki bo poskrbel za urejenost vašega podjetja na področju financ? V podjetju DATA d. o. o. imamo dolgoletne izkušnje na tem področju. Poleg tega računovodsko službo spremljajo tudi davčni in pravni strokovnjaki, ki vam bodo znali odgovoriti na vaša vprašanja o poslovanju. Za ponudbo nam pišite na data@data.si.

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Deflacija pri cenah življenjskih potrebščinah

Cene življenjskih potrebščin so septembra 2020 povprečno nižje za 0,3 % na letni ravni! V enakem obdobju v letu 2019 je veljala 1,7 % inflacija.

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Deflacija pri cenah blaga je bila najvišja pri poltrajnem blagu (3,4 %), medtem ko je cena pri blagu dnevne porabe (0,5 %) in trajnem blagu (0,2%) bila manjša. V največji meri je bila deflacija posledica znižanja cene naftnih derivatov. 19,7 % znižanje cen so utrpele cene goriv in maziv za osebna vozila – bencina 20,5 %, dizelskega goriva pa za 19,5 %. Tudi nižje cene oblačil in obutve so se znižale, in sicer za 5,3 %.

Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 0,5 %. V primerjavi z enakim obdobjem lani, je ta takrat znašala 1,7 %.

BRUTO NETO PLAČA

Inflacija in ne deflacija pri cenah hrane!

Deflacija ni imela vpliva na ceno hrane! Ta se je v primerjavi s septembrom 2019 podražila za 4,4 %!

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Deflacija še višja na mesečni ravni! Nižje cene počitniških paketov!

Na mesečni ravni so bile cene nižje za 0,4%. Najbolj, 14,9 %, so se pocenile cene počitniških paketov. Cenejše so tudi nastavitvene storitve, in sicer za 4,9 %. Tudi avtomobili so se pocenili za 1,1 %. Na mesečnem nivoju se je pocenila tudi hrana.

Na mesečni ravni so se podražile cene oblačil in obutve, in sicer za 7,2 %.

Dvojno obdavčenje fizičnih oseb

Tudi javnofinančni primanjkljaj je bil visok!

Javnofinančni primanjkljaj je bil v drugem četrtletju 1,741 milijarde evrov oziroma 16,1 %. Statistični urad Republike Slovenije (SURS) razlaga, da je to predvsem posledica ustavitve gospodarske aktivnosti in ukrepov države za omilitev posledic korona epidemije.

Pravni nasvet

Rast izdatkov države se je  povečala za 26,2 %, med tem pa so prihodki upadli (le) za 8,6 %. Višji primanjkljaj je bilo mogoče občutiti le v zadnjem četrtletju 2013.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja