Go to Top

Poštne pošiljke iz tujine z vrednostjo do 22 EUR

Poštne pošiljke iz tujine z vrednostjo do 22 EUR bodo do 1. 7. 2021 še vedno oproščene plačila DDV. Sprememba tako prihaja pol leta kasneje, kot so sprva predvidevali.

Informativni izračun plače

Tudi vi naročate predmete manjših vrednosti iz Kitajske na primer preko spletnih platform Aliexpress, Ebay…? Za poštne pošiljke do 22 EUR še vse do 1.7.2020 ne boste plačali DDV! Kaj pa, če uvažate artikle večjih vrednosti? Niste prepričani kako obračunati DDV za take poštne pošiljke? Pišite nam na data@data.si in zaupajte svoje vprašanje našim davčnim svetovalcem!

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Poštne pošiljke in obveznosti glede DDV

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Evropska Komisija je 30. septembra 2020 objavila pojasnila o novih pravilih o elektronskem poslovanju z DDV. Vsebujejo obsežna pojasnila novih pravil. Ta pojasnila naj bi spletnim trgovcem in zlasti MSP pomagala razumeti njihove obveznosti glede DDV, ki izhajajo iz čezmejne dobave potrošnikom v EU.

BRUTO NETO PLAČA

Odpravili bodo oprostitve DDV za uvoženo blago iz tretjih držav

Napovedali so, da se bo za poštne pošiljke 1. januarja 2021 odpravila oprostitev DDV za uvoženo blago iz tretjih držav. Sedaj so namreč poštne pošiljke iz tretjih držav, katerih vrednost je 22 evrov (brez poštnine), ob uvodu oproščene plačila vseh dajatev. Za poštne pošiljke od 22 do vključno 150 evrov se obračuna samo DDV, za pošiljke z višjo vrednostjo pa tudi carina. Oprostitve sicer ne veljajo pri uvozu alkoholnih, tobačnih izdelkov, parfumov in toaletnih vod.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

S ukinitvijo oprostitve DDV je EU želela narediti konec izkrivljanju konkurence med dobavitelji znotraj območja EU in tretjih držav. Poleg tega bi odprava oprostitve DDV za uvožene poštne pošiljke iz tretjih držav državam omogočila, da pri uvozu poberejo dajatve, s čimer bi se preprečilo izgubo davčnih prihodkov. Lansko leto so namreč države EU na ta način izgubile okrog milijardo evrov. V EU so namreč prispele poštne pošiljke (bilo jih je okoli 150 milijonov), ki so bile označene z vrednostjo manj kot 22 evrov. Med temi paketi so bile velikokrat tudi stvari, katerih vrednost je več kot 22 evrov. V Sloveniji so denimo zaradi dvoma o vrednosti lansko leto zasegli 83.165 pošiljk. Kar 58% jih je resnično presegalo vrednost 22%.

Pravni nasvet

Sprememba prihaja pol leta kasneje!

Zaradi pandemije je prišlo do sprememb. Datum za odpravo oprostitve so preložili s 1. 1. 2021 na 1. 7. 2021. Kaj to pomeni? Do 1. 7. 2021 še vedno velja oprostitev plačila DDV za uvoz poštne pošiljke, katere vrednost ne presega 22 evrov.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja