Go to Top

Odprava oprostitve DDV za uvoženo blago iz tretjih držav

Odprava oprostitve DDV za uvoženo blago iz tretjih držav bo nastopila s 1. januarjem 2021. Evropska Unija je namreč že lani napovedala, da bo naredila konec izkrivljanju konkurence med dobavitelji znotraj območja-EU in tretjih držav. Zato so države članice Unije sprejele sveženj predlogov, katerih cilj je pospešiti čezmejno trgovino s poenostavitvami pri izpolnjevanju obveznosti glede DDV pri e-trgovanju.

Informativni izračun plače

Nakupujete preko spleta? Naročate predmete manjše vrednosti iz Kitajske ali katere druge države izven EU? Pravniki DATA opozarjajo, da odprava oprostitve DDv pomeni, da boste morali plačati DDV tudi za predmete manjše vrednosti, t.j. manj kot 22 EUR.

dohodnina kalkulator

Odprava oprostitve DDV za uvožena blago iz tretjih držav od 1.1.2021 dalje!

Z namenom pospeševanja čezmejne trgovine je bila s 1.1.2020 uvedena odprava oprostitve DDV za uvoženo blago iz tretjih držav.Takšni ukrepi so koristni predvsem za majhna in srednja podjetja, saj jih postavljajo v relativno enakopraven položaj dobaviteljev s sedežem v EU, napram dobaviteljem iz tretjih držav pri prodaji blaga ter storitev končnim potrošnikom.

S takšnimi ukrepi se ne le deloma prepreči izkrivljanje konkurence, temveč odprava oprostitve DDV za uvoženo blago iz tretjih držav (kot eden izmed njih) omogoča državam, da pri uvozu poberejo dajatev. S tem se preprečuje izguba davčnih prihodkov znotraj držav članic.

Večina pošilj iz tretjih držav naj bi bila manjše vrednosti…

Preden je pričel veljati ukrep “odprava oprostitve DDV” naj bi države EU letno izgubile okoli milijardo evrov samo iz naslova paketov, ki so bili oproščeni plačila davka.V EU je na letni ravni prispelo okoli 150 milijonov paketov, ki so označeni z vrednostjo, nižjo od 22 evrov. Med njimi so bili velikokrat – po mnenju EU – tudi pametni telefoni ali tablice.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Pošta Slovenije je v letu 2019 prejela okoli 3.000.000 pošiljk iz tretjih držav med katerimi je bilo približno 95 odstotkov pošiljk označenih z vrednostjo pod 22 evrov. Zaradi dvoma o tovrstnih vrednostih je bilo zaseženih 83.165 pošiljk med katerimi se je izkazalo, da jih je – po preverjanju ustreznosti –  kar 58 % presegalo vrednost 22 evrov.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Spletni kupci morajo od 1.1.2021 dalje plačati DDV tudi za pakete v vrednsti manj kot 22 EUR

Spletni kupci morajo tako od 1.1.2021 dalje plačati DDV, saj je odprava oprostitve DDV na uvoženo blago iz tretjih držav pričela veljati tudi za pakete nižjih vrednosti, pod 22 EUR. To pomeni, da bodo tovrstne dajatve veljale tudi za tiste izdelke, ki so vredni manj kot evro. Pred tem je bilo blago v vrednosti 22 EUR– preko pošiljk – oproščeno plačila vseh dajatev.

Za pošiljke med 22 do vključno 150 EUR se še vedno plača samo DDV. Za višje vrednosti pa tudi carina.

Ob uvozu trošarinskih izdelkov (npr. alkohol, cigareti) je potrebno plačati še trošarino od celotne količine. Oprostitev trošarine velja samo za omejene količine trošarinskih izdelkov v pošiljkah, ki niso komercialne narave, na primer:

  • tobačni izdelki z največjo dovoljeno težo (npr. 50 cigaret, 25 cigarilosov) ali
  • alkoholni proizvodi (npr.: liter alkoholne pijače, ki ne presega 22% vol. % alkohola ali liter penečega vina oziroma dva litra mirnega vina).

Pri vsakršnem blagu, ki prispe po pošti pa morajo biti opravljene carinske formalnosti. Za slednje so odgovorni na Pošti Slovenije.

Pravni nasvet

A vendarle sedaj, ko je nastopila odprava oprostitve DDV za uvoženo blago, lahko previdimo rahlo zvišanje cen blaga. Za končnega kupca bo njegov končni strošek nakupa tako višji še za obračunan DDV. Pri vsem tem pa si Evropska Unija obeta pospešeno rast spletnega poslovanja znotraj kategorije majhnih in srednjih podjetij.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Upokojevanje 2020 – Kakšni so pogoji?
  2. Subvencije za zaposlovanje tudi v letu 2020
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja