Go to Top

Atipični davčni zavezanci: kako obračunavate DDV?

Atipični davčni zavezanci DDV obračunavajo samo od prejetih storitev ali blaga iz tujine, pri poslovanju v Sloveniji pa ga ne obračunavajo. Zavezanec za DDV mora podjetje ali podjetnik postati tudi v primeru, če namerava izdajati račune za opravljene storitve ali prodajo blaga strankam/kupcem v druge države članice Evropske unije.

Informativni izračun plače

Ustanavljate svoje podjetje? Imate vprašanje v zvezi z registracijo podjetja? Boste poslovali s tujino? Posvetujte se z našimi podjetniškimi in davčnimi strokovnjaki. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 in se dogovorite za individualen posvet.

 

Kdo je davčni zavezanec?

Po Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) je davčni zavezanec vsaka domača ali tuja pravna oziroma fizična oseba, ki samostojno opravlja ekonomsko dejavnost, ne glede na ustvarjen poslovni izid (dobiček ali izguba). Ne glede na navedeno se seveda ni potrebno vsem vključiti v sistem obračunavanja DDV. Torej niso vsi dolžni pridobiti t.i. identifikacijske številke (ID) za namene DDV.

Ustanovite podjetje z našo pomočjo!

V katerih primerih so podjetja ali podjetniki atipični davčni zavezanci?

V primeru, da organizacije postanejo atipični davčni zavezanci, bodo DDV obračunavale samo v povezavi s prejemom blaga ali storitev od davčnih zavezancev iz drugih držav članic EU, medtem ko ob prodaji ali blaga ali storitev, slovenskega DDV ne bodo zaračunali. Atipični davčni zavezanci se registrirajo pri FURS v naslednjih primerih:

  • če so v tekočem koledarskem letu presegli limit nabave blaga znotraj Evropske unije, ki je 10.000 evrov;
  • če prejemajo storitve od davčnega zavezanca iz druge države (članice EU ali izven EU);
  • če prodajajo blago drugemu davčnemu zavezancu v drugo državo članico EU je identifikacija prostovoljna (ne obvezna!);
  • če opravljajo storitve davčnemu zavezancu iz druge države EU.

Kot atipični davčni zavezanci se tretirajo tudi tisti, ki:

– so vključeni v sistem DDV zaradi prodaje blaga na daljavo (spletne trgovine) v druge države članice EU;
– ter tisti, ki opravljajo določene storitve za fizične osebe v drugi državi članici EU.

Temu rečemo sistem OSS/VEM.

Seveda atipični davčni zavezanci registracijo pravočasno (pred izdajo prvega računa) opravijo prijavo v DDV sistem preko obrazca DDV-P2. Atipični davčni zavezanci z registracijo ne pridobijo pravice do odbitka vstopnega DDV, torej jim DDV od nabav blaga in storitev še vedno predstavlja strošek.

Vse o normiranem s.p.!

Kakšne obveznosti imajo atipični davčni zavezanci?

Atipični davčni zavezanci morajo za opravljene storitve v drugo državo izstaviti račun brez obračunanega slovenskega DDV. Na računu navedejo svojo (slovensko) ID za DDV, ki jo uporabljajo samo za poslovanje s tujino in obvezno tudi ID številko za DDV prejemnika (kupca) v drugi državi članici EU.

Preveritev veljavnosti ID številke za DDV lahko opravijo na spletni strani VIES. Slovenskega DDV ne obračunajo. Na računu navedejo klavzulo, da gre za obrnjeno davčno obveznost (revese charge), saj DDV ni obračunan skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1.

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

davčno svetovanje

Dnevnice 2023

V kolikor atipični davčni zavezanci prejmejo račun za storitve, ki jih je opravil davčni zavezanec v tujini, morajo obračunati in plačati DDV po stopnji, ki velja v Sloveniji. Tak tipičen primer je npr. oglaševanje Facebook (Meta) ali Google ter provizija Air BNB pri oddaji v turistične namene.

Atipični davčni zavezanci morajo po registraciji v sistem DDV davčnemu organu vsak mesec predložiti obrazec Obračun DDV-O in Rekapitulacijsko poročilo. Z njim izkažejo prodajo blaga ali storitev v druge države članice EU.

Obrazca odda finančnemu organu preko sistema eDavki najkasneje do 20. v mesecu za pretekli mesec.

Atipični davčni zavezanci morajo po registraciji v sistem DDV davčnemu organu vsak mesec predložiti:

  • obrazec Obračun DDV-O in
  • rekapitulacijsko poročilo, s katerim izkažejo prodajo blaga ali storitev v druge države članice EU.

Obrazca oddajo finančnemu organu preko sistema eDavki najkasneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Vse o kilometrini!

Kdaj postanejo atipični davčni zavezanci obvezni DDV zavezanci?

Če atipični davčni zavezanci z izdanimi računi za prodajo blaga in storitev, ki je obdavčljiva v Sloveniji, presežejo 50.000 evrov prometa, morajo postati obvezni DDV zavezanci. Ponovno morajo oddati vlogo, obrazec DDV-P2. Od dneva, določenega na novi odločbi FURS, morajo začeti zaračunavati predpisan DDV domačim kupcem in fizičnim osebam iz druge države članice EU. Prodaja drugemu zavezancu v drugo državo članico EU je še vedno brez DDV.

Hkrati z registracijo zavezanci pridobijo tudi pravico do odbitka vstopnega DDV.

Potrebujete več informacij? Posvetujte se z našimi davčnimi strokovnjaki. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530 in se dogovorite za individualen posvet.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 

Komentarjev (4)

  • PETRA FERLIČ 10. Januarja 2020 - 0:23 Odgovori

    Pozdravljeni!

    Citiram vaš stavek: “V primeru, da bi atipični davčni zavezanci z vsemi izdanimi računi presegli 50.000 evrov, morajo postati obvezni DDV zavezanci.”

    Če jaz prav razumem vaš stavek se seštejejo popolnoma vsi izdani računi (fizičnim in pravnim osebam v SLO, EU in tretjih državah) in če je znesek večji kot 50.000 EUR je potrebno postati obvezni davčni zavezanec. Ste tako mislili?

    To sprašujem zato ker imam po telefonu tolmačenje od FURS da se za teh 50.000 za obvezni vstop v DDV šteje samo obdavčljiv promet (se pravi samo promet ki bi bil v SLO obdavčen če bi podjetje bilo zavezano za DDV).

    Naj pojasnim na konkretnem primeru ki sem ga imela. Imam atipičnega davčnega zavezanca ki je v obdobju 12 mesecev opravil skupno 60.000 EUR prometa, od tega 5.000 v SLO in 55.000 v EU (storitve pravni osebi zavezani za DDV – oprostitev po 25. členu ZDDV). Po mojem razumevanju in tako kot berem tudi ta vaš stavek sem bila prepričana da mora zavezanec postati obvezni davčni zavezanec za DDV. Zato sem oddala vlogo za obvezni vstop in so me iz FURS klicali da ne gre za obvezen vstop, da ga lahko registriram samo kot prostovolni vstop v DDV ker ima obdavčljivega prometa samo 5.000 EUR. Niso mi pa želeli vloge zavrniti in podati pisno pojasnilo. Sama sem morala vlogo umakniti.

    Zato me sedaj bega ta vaš stavek ” z vsemi izdanimi računi presegli 50.000 EUR, kar po FURS razlagi ne drži.

    Lepo prosim če lahko še bolj podrobno pojasnite ta stavek.

    • Tjasa Dobnik 13. Januarja 2020 - 10:05 Odgovori

      Spoštovani.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje.

      Na podlagi 94. člena ZDDV-1 je določeno, da je pomemben obdavčljiv promet, ki pa dejansko predstavlja vse, kar ni oproščeno. Preverili smo pri FURS-u in zavzeli so stališče (interno, zato niste dobili pisnega pojasnila; lahko pa zastavite uradno vprašanje na katerega so vam dolžni odgovoriti), da je mišljeno, v vašem primeru izključno obdavčljiv promet v Sloveniji, torej, ker opravljate storitev za zavezanca v drugi državi članici EU, je storitev po splošnem pravilu (25. člen ZDDV-1) obdavčena v državi prejemnika storitve in ne v Sloveniji. Zaradi kompleksnosti zakonodaje je pomembno obravnavati vsak primer individualno, v članku pa smo želeli opozoriti na obvezo, ki jo je potrebno vsekakor preveriti za vsak primer posebej.

      Če bi želeli podrobnejše informacije so Vam pri DATA d.o.o. na voljo plačljiva individualna svetovanje (120,00 EUR +DDV).

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

  • Jaka Martic 25. Marca 2020 - 13:10 Odgovori

    Pozdravljeni!

    Sem atipični zavezanec in če prav razumem, lahko jaz v Avstriji, ob predložitvi svoje davčne številke, kupim računalnik brez davka (19%)? Bom moral ta davek kasneje kje plačati?

    Namreč atipični zavezanec sem, ker opravljam storitev in izdajam račune v druge članice EU in ob tem ne zaračunavam davka (Reverse Charge – VAT exempt under Article 44 Direktive 2006/112/ES.)

    Najlepša hvala za vsa pojasnila!
    Lep pozdrav, Jaka

    • DATA d.o.o. 26. Marca 2020 - 15:55 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Ne, atipični zavezanec je (ponavadi) status, ki ga imajo zavezanci zaradi prejemanja ali opravljanja storitev za druge zavezance iz druge države EU. Ta status ne omogoča nakup brez DDV niti v SLO niti v drugih državah.

      Lep pozdrav, DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja