Go to Top

Atipični davčni zavezanci: kako obračunavate DDV?

Atipični davčni zavezanci – kako se obračuna DDV

Atipični davčni zavezanci DDV obračunavajo samo od prejetih storitev ali blaga iz tujine, pri poslovanju v Sloveniji pa ga ne obračunavajo. Zavezanec za DDV morate postati tudi v primeru, če nameravate izdajati račune, za opravljene storitve, strankam/kupcem v druge države članice Evropske unije.

Informativni izračun plače

Kdo je davčni zavezanec?

Po Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) je davčni zavezanec vsaka domača ali tuja pravna oziroma fizična oseba, ki samostojno opravlja ekonomsko dejavnost, ne glede na ustvarjen poslovni izid (dobiček ali izguba). Ne glede na navedeno se seveda ni potrebno vsem vključiti v sistem obračunavanja DDV. Torej niso vsi dolžni pridobiti t.i. identifikacijsko številko (ID) za namene DDV.

Preberite tudi: Kdaj v pokoj?

V katerih primerih lahko postanete atipični davčni zavezanci?

V primeru, da postanete atipični davčni zavezanci boste DDV obračunavali samo v povezavi s prejemom ali blaga ali storitev od davčnih zavezancev iz drugih držav članic EU, medtem ko ob prodaji ali blaga ali storitev, slovenskega DDV ne boste zaračunali. Atipični davčni zavezanci lahko postanete v naslednjih primerih:

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

 • če ste v tekočem koledarskem letu presegli limit nabave blaga znotraj Evropske unije, ki je 10.000 evrov;
 • če prejemate storitve od davčnega zavezanca iz druge države članice EU;
 • če opravljate storitve davčnemu zavezancu iz druge države EU (če gre za prodajo blaga ali storitev fizičnim osebam, ta obveza ne velja) – podatek o višini prometa za zadnji dve alineji ni pomemben.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Kakšne obveznosti imajo atipični davčni zavezanci?

Atipični davčni zavezanci morajo za opravljene storitve v drugo državo izstaviti račun brez obračunanega slovenskega DDV. Na računu navedejo svojo (slovensko) ID za DDV, ki jo uporablja samo za poslovanje s tujino in obvezno ID številko za DDV prejemnika (kupca) v drugi državi članici EU. Slovenskega DDV seveda ne obračunavajo, ampak navede klavzulo, da gre za obrnjeno davčno obveznost, saj DDV ne obračuna skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1.

računovodsko svetovanje

Atipični davčni zavezanci morajo po registraciji v sistem DDV davčnemu organu vsak mesec predložiti:

 • obrazec Obračun DDV-O in
 • rekapitulacijsko poročilo, s katerim izkažejo prodajo blaga ali storitev v druge države članice EU.

Obrazca oddajo finančnemu organu preko sistema eDavki.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

V primeru, da bi atipični davčni zavezanci z vsemi izdanimi računi presegli 50.000 evrov, morajo postati obvezni DDV zavezanci. Ponovno morajo:

 • oddati vlogo,
 • obrazec DDV-P2 in
 • od dneva določenega na odločbi FURS-a začeti zaračunavati predpisan DDV domačim kupcem ter fizičnim osebam iz druge države članice EU.

 

Komentarjev (4)

 • PETRA FERLIČ 10. Januarja 2020 - 0:23 Odgovori

  Pozdravljeni!

  Citiram vaš stavek: “V primeru, da bi atipični davčni zavezanci z vsemi izdanimi računi presegli 50.000 evrov, morajo postati obvezni DDV zavezanci.”

  Če jaz prav razumem vaš stavek se seštejejo popolnoma vsi izdani računi (fizičnim in pravnim osebam v SLO, EU in tretjih državah) in če je znesek večji kot 50.000 EUR je potrebno postati obvezni davčni zavezanec. Ste tako mislili?

  To sprašujem zato ker imam po telefonu tolmačenje od FURS da se za teh 50.000 za obvezni vstop v DDV šteje samo obdavčljiv promet (se pravi samo promet ki bi bil v SLO obdavčen če bi podjetje bilo zavezano za DDV).

  Naj pojasnim na konkretnem primeru ki sem ga imela. Imam atipičnega davčnega zavezanca ki je v obdobju 12 mesecev opravil skupno 60.000 EUR prometa, od tega 5.000 v SLO in 55.000 v EU (storitve pravni osebi zavezani za DDV – oprostitev po 25. členu ZDDV). Po mojem razumevanju in tako kot berem tudi ta vaš stavek sem bila prepričana da mora zavezanec postati obvezni davčni zavezanec za DDV. Zato sem oddala vlogo za obvezni vstop in so me iz FURS klicali da ne gre za obvezen vstop, da ga lahko registriram samo kot prostovolni vstop v DDV ker ima obdavčljivega prometa samo 5.000 EUR. Niso mi pa želeli vloge zavrniti in podati pisno pojasnilo. Sama sem morala vlogo umakniti.

  Zato me sedaj bega ta vaš stavek ” z vsemi izdanimi računi presegli 50.000 EUR, kar po FURS razlagi ne drži.

  Lepo prosim če lahko še bolj podrobno pojasnite ta stavek.

  • Tjasa Dobnik 13. Januarja 2020 - 10:05 Odgovori

   Spoštovani.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje.

   Na podlagi 94. člena ZDDV-1 je določeno, da je pomemben obdavčljiv promet, ki pa dejansko predstavlja vse, kar ni oproščeno. Preverili smo pri FURS-u in zavzeli so stališče (interno, zato niste dobili pisnega pojasnila; lahko pa zastavite uradno vprašanje na katerega so vam dolžni odgovoriti), da je mišljeno, v vašem primeru izključno obdavčljiv promet v Sloveniji, torej, ker opravljate storitev za zavezanca v drugi državi članici EU, je storitev po splošnem pravilu (25. člen ZDDV-1) obdavčena v državi prejemnika storitve in ne v Sloveniji. Zaradi kompleksnosti zakonodaje je pomembno obravnavati vsak primer individualno, v članku pa smo želeli opozoriti na obvezo, ki jo je potrebno vsekakor preveriti za vsak primer posebej.

   Če bi želeli podrobnejše informacije so Vam pri DATA d.o.o. na voljo plačljiva individualna svetovanje (120,00 EUR +DDV).

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

 • Jaka Martic 25. Marca 2020 - 13:10 Odgovori

  Pozdravljeni!

  Sem atipični zavezanec in če prav razumem, lahko jaz v Avstriji, ob predložitvi svoje davčne številke, kupim računalnik brez davka (19%)? Bom moral ta davek kasneje kje plačati?

  Namreč atipični zavezanec sem, ker opravljam storitev in izdajam račune v druge članice EU in ob tem ne zaračunavam davka (Reverse Charge – VAT exempt under Article 44 Direktive 2006/112/ES.)

  Najlepša hvala za vsa pojasnila!
  Lep pozdrav, Jaka

  • DATA d.o.o. 26. Marca 2020 - 15:55 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Ne, atipični zavezanec je (ponavadi) status, ki ga imajo zavezanci zaradi prejemanja ali opravljanja storitev za druge zavezance iz druge države EU. Ta status ne omogoča nakup brez DDV niti v SLO niti v drugih državah.

   Lep pozdrav, DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja