Go to Top

Odbitek DDV – kdaj ni mogoč?

Odbitek DDV je fraza, ki je velikokrat uporabljena v pogovorih s podjetniki in podjetji. Ugotavljamo, da čisto natančno ne vedo, kaj to pomeni. To je pravica zavezancev za DDV, ki imajo veljavno identifikacijsko številko za namene DDV, torej so vpisani v register in oddajajo obračun DDV. Posledično nima pomena za t.i. male davčne zavezance in nezavezance.

Informativni izračun plače

Vam vaš računovodja ne zna podati pojasnil glede odbitka DDV? Potem so računovodski in davčni svetovalci DATA pravi naslov za vas! Pokličite na 01/600-1530 ali pa pišite na data@data.si in nam zaupajte, kje vam lahko pomagamo!

Ustanovitev podjetja – enostavno in hitro!

Kaj pomeni odbitek DDV (davka na dodano vrednost)?

Odbitek DDV pomeni, da si lahko podjetje zmanjša davčno obveznost za plačilo DDV za znesek DDV, ki ga je plačal oz. so mu ga zaračunali dobavitelji v Sloveniji. Davčni zavezanec si lahko odbije DDV, ko so kumulativno izpolnjeni vsi spodnji pogoji (63. člena Zakona o davku na dodano vrednost):

  • nastala je obveznost za obračun DDV,
  • imamo račun ali drug ustrezen dokument,
  • blago ali storitve, od katerih je bil obračunan DDV, je bilo uporabljeno za transakcije obdavčene z DDV, ali tiste, ki prinašajo pravico do odbitka DDV (npr. če se ukvarja podjetje z zavarovalniško dejavnostjo, je ta oproščena DDV, zato ni pravice do odbitka).

Iz tega lahko razberemo, da mali davčni zavezanci in tudi atipični davčni zavezanci odbitka DDV ne morejo uveljavljati, zato plačan DDV dejansko predstavlja zanje strošek.

Vse o normirancih

davčno svetovanje

Kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kdaj pa DDV ne morete odbiti?

Omejitve in prepovedi pomenijo za odbitek DDV to, da od določenih transakcij ne morete poračunati oz. upoštevati plačane DDV-je dobaviteljem, da si zmanjšate obveznost za plačilo svojega obračunanega DDV. Torej ga tudi ne morete zahtevati kot povračilo.

Odbitek DDV ni mogoč pri davčnih zavezancih od:

  • plovil in vozil, razen, če se ta nabavljajo za nadaljnjo prodajo ali dajanje v najem/zakup, pouk vožnje, prevoze potnikov ali blaga;
  • goriv, maziv in nadomestnih delov ter storitev povezanih s plovili in vozili iz prejšnje alinee;
  • reprezentance (pogostitve poslovnih partnerjev);
  • reprezentance (poslovna darila poslovnim partnerjem – nad zneskom 20 evrov);
  • hrane in pijače ter nastanitev.

Izjema za prvi dve alineji velja, da je odbitek DDV možen za nakup in vzdrževanje električnih vozil, če nabavna vrednost (vključno z DDV) ne presega 80.000 evrov. Seveda mora biti vozilo namenjeno opravljanju dejavnosti zavezanca.

Kilometrina 2023

Lahko pa pride naknadno do spremembe namena uporabe blaga ali storitve. Ali pa se spremeni dejavnost zavezanca. V tem primeru je potrebno odbitek DDV ustrezno popraviti (povečati ali zmanjšati).

Poznamo tudi delni odbitek DDV. Do njega so upravičeni tisti davčni zavezanci, ki opravljajo tako obdavčljivo dejavnost kot oproščeno dejavnost. Tovrstni davčni zavezanci morajo ugotavljati t.i. odbitni delež (65. člen ZDDV-1).

Dnevnice 2023

Kaj pa zavezanci, ki opravljajo izključno oproščeno dejavnost (ki po ZDDV-1 ni obdavčljiva z DDV) npr. z oddajo nepremičnine v dolgoročni najem? Ti nimajo pravice za odbitek DDV, četudi so identificirani za DDV namene.

Želite dodatna pojasnila? Pokličite na  01/600-1530 ali pa pišite na data@data.si in rezervirajte termin za individualen posvet.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja