Go to Top

Uvoz vozila iz držav nečlanic EU in postopek registracije

Uvoz vozila iz držav, ki niso članice EU, zahteva upoštevanje  predpisov, ki urejajo postopke ugotavljanja skladnosti vozil, ki se uvažajo v Slovenijo.

Kalkulator za izračun plače

Primer: Kako poteka uvoz vozila?

Podjetje XX ustanovljeno v Sloveniji, je imelo namen pripeljati tovornjak iz Srbije (tovorno vozilo: kategorija N3) v Slovenijo (uvoz vozila) ter ga v Sloveniji na novo registrirati, saj bo le-ta po novem v lasti tega XX podjetja. Podjetje je zanimalo kako poteka uvoz vozila iz Srbije, torej iz države, ki ni članica EU ter postopek registracije?

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2024?

V primeru, da gre za uvoz vozila iz države, ki ni članica EU, je potrebno opraviti postopek posamične odobritve vozila in pridobiti Potrdilo o skladnosti vozila.  Slednje je potrebno opraviti  v kolikor vozilo nima enotne evropske homologacije ali v vseh članicah EU veljavne posamične odobritve. V postopku odločbo izda homologacijski organ – Javna agencija RS za varnost prometa (AVP).

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Katere dokumente mora podjetje predložiti?

V zgoraj navedenem primeru bo podjetje za pravilen uvoz vozila moralo predložiti :

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • izvirnik certifikata o skladnosti izdanega v državi izvora (COC) ali potrdilo s seznamom direktiv, katerim ustrezajo posamezni sklopi vozila,
  • dokazilo o lastništvu (račun, pogodba),
  • zadnje prometno dovoljenje v tujini,
  • carinsko deklaracijo,
  • izpolnjeno vlogo za izvedbo postopka za uvoz vozila (najdete na spletni strani javnega podjetja Ljubljanski potniški promet, d.d.),
  • pooblastilo lastnika, če vložnik v postopku ni lastnik vozila.

Vsa dokazila (prometno dovoljenje, račun ali kupoprodajna pogodba) je potrebno predložiti v originalu. Vozilo je potrebno pripeljati na pregled v organizacijo, kjer te preglede izvajajo. Za sam postopek je potrebno plačati upravno takso in stroške samega postopka.

 

Informativni izračun dohodnine

Vse o družbenikih v d.o.o.

Homologacija in skladnost z EU direktivami

Pomembno je, da je tovorno vozilo moralo v času dajanja na trg (prva registracija) ustrezati vsem direktivam za vozila te kategorije (kategorija N3), ki so v tistem trenutku veljala v Sloveniji. Zato je potrebno, da se pred odločitvijo za uvoz vozila preveri možnost pridobitve COC dokumentov (ali vsaj prometnih dovoljenj in tehničnih podatkov vozil). Nato pa se te dokumente pošlje v predogled oziroma v presojo ustreznosti vozil.

Normirani s.p.

V kolikor ima vozilo enotno evropsko homologacijo in COC dokument, potem zagotovo ne bo težav. Na podlagi tega bo AVP izdala potrdilo o skladnosti po postopku identifikacije in oceno tehničnega stanja. Če pa vozilo nima enotne evropske homologacije, pa je za potrditev potrebno, da so v potrdilu proizvajalca navedene vse potrebne direktive. Prav tako pa morajo biti ustrezne tudi vse direktive, ki so navedene.

Pravni nasvet

V primeru, ko je vozilo skladno s homologacijskimi predpisi in ustreza zahtevam, AVP izda potrdilo o skladnosti. Po izdaji potrdila pa se:
– opravi tehnični pregled vozila (po potrebi),
– izbere registrske tablice,
– plača letno dajatev za uporabo vozila v cestnem prometu,
– sklene obvezno avtomobilsko zavarovanje odgovornosti in
– registrira vozilo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon  01 600 1530  ali jim pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja