Go to Top

Kupovanje pri spletnih trgovinah iz tretjih držav? Kakšne so carinske formalnosti?

Kupovanje iz držav, ki niso članice EU, praviloma zahteva opravljene carinske postopke za dokončno vročitev kupljenega blaga. V primeru nakupa pri spletnih trgovinah iz tretjih držav je to navadno izvajalec poštne storitve kot npr. Pošta Slovenije oz. kateri od kurirskih servisov ali hitrih pošt. Kupovanje iz tujine je pogosta tema naših davčnih svetovalcev. S svojimi vprašanji se lahko nanje obrnete tudi vi.

Informativni izračun dohodnine

Oprostitve plačila dajatev samo do vključno 22 EUR!

Kupovanje pošiljk do vključno 22 EUR (brez poštnine) je oproščeno plačila dajatev ob uvozu. Pošiljke v vrednosti med 22 in vključno 150 EUR, se obračuna le DDV. Pošiljke blaga s skupno vrednostjo več kot 150 EUR, se poleg DDV obračuna in plača tudi carina.

Pri obračunu carine se upošteva vrednost blaga in celotna poštnina do namembnega kraja. Davčna osnova za DDV je sestavljena iz carinske vrednosti blaga in zneska carine in drugih uvoznih dajatev ter trošarin. Glede na vrsto blaga se nato dodeli osnovna, 22 % davčna stopnja, ali znižana, 9,5 % stopnja.

Oprostitve plačila DDV in carin se ne upošteva pri uvozu alkoholnih, tobačnih izdelkov, parfumov in toaletnih vod.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Kupovanje iz tujine in določanje carinske stopnje?

Carinska stopnja za uvoženo blago se navadno določi na podlagi uvrstitve blaga v kombinirano nomenklaturo carinske tarife. V kolikor gre za kupovanje oz. uvoz blaga nekomercialne narave se do vrednosti 700 EUR lahko obračuna enotna carinska stopnja 2,5 % na izdano zahtevo pred izvedbo carinjenja, pa tudi stopnje iz carinske tarife. To ne velja za tobačne izdelke in za blago, ki je “prosto” carinskih tarif, kot tudi ne za blago, ki izvira iz držav s katerimi ima Unija sklenjene sporazume o prosti trgovini. V teh primerih se lahko uporabljajo nižje (preferencialne) carinske stopnje.

Pravni nasvet

Kupovanje v spletnih trgovinah – zahtevajte račun!

Dajatve se obračunajo na podlagi predloženega računa, carinska vrednost pa je lahko med drugim določena tudi na osnovi cen istovrstnega oziroma podobnega blaga. Tako Vas navadno izvajalec poštne oz. kurirske storitve pozove za predložitev računa pred samo izdajo blaga za dokončanje carinskih postopkov.

Potrebujete kot podjetnik zastopanje pravnika za določen postopek?

Pri podjetju Data d.o.o. imamo že skoraj 30 letne izkušnje z nudenjem storitev za podjetnike. Na Voljo so Vam tudi naša pravna služba s izkušenimi strokovnjaki. Za poizvedbo o naših storitvah nam pišite na data@data.si!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja