Go to Top

Temperatura zraka na delovnem mestu – kako hladno je lahko?

Temperatura zraka na delovnem mestu – določena v pravilniku

Temperatura zraka na delovnem mestu je eden izmed dejavnikov, ki jih mora delodajalec zagotoviti za varnost in zdravje delavcev pri delu. Ker so temperature v januarju običajno nizke, nas je zanimalo, kakšna je lahko temperatura zraka na delovnem mestu. Imate mogoče kakšna vprašanja glede delovnega prava? Na njih vam lahko odgovorijo naši pravni svetovalci! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za več informacij.

Informativni izračun plače

Temperatura zraka na delovnem mestu – ni določena v ZVZD-1

Pravice in dolžnosti delodajalcev in delavcev v zvezi z varnim in zdravim delo so v splošnem sicer določene v Zakonu o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1). A v omenjenem zakonu ni določenih natančnih zahtev, s katero bi bila določena temperatura zraka na delovnem mestu. To je določeno v Pravilniku o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih.

Ustanovitev podjetja

Temperatura zraka na delovnem mestu – kolikšna je lahko najvišja temperatura?

Zgoraj omenjeni pravilnik določa, da temperatura zraka na delovnem mestu oz. v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Če so na delovnem mestu višje temperature, so delodajalci zagotoviti dodatne ustrezne ukrepe. Med te lahko spadajo prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom. Prav tako lahko ponudijo osvežilne brezalkoholne napitke, zmanjšajo intenzivnost dela ipd. V skrajni sili lahko tudi začasno prekinejo delovni proces. Mimogrede, pri nas lahko opravite tudi zakonsko obvezno usposabljanje Varstvo in zdravje pri delu!

Prijavite se na Varstvo in zdravje pri delu!

podjetniško svetovanje

PREVERITE PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Temperatura zraka na delovnem mestu – najnižje temperature ni določene

Najnižja temperatura, ki bi jo moral delodajalec na delovnem mestu zagotavljati, v pravilniku ni določena. Pravilnik določa, da mora delodajalec zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in fizične obremenitve delavcev pri delu. Kot izjema je opredeljena delo v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu. Za izpolnjevanje teh zahtev mora delodajalec upoštevati določila slovenskih standardov za toplotno udobje. Po nekaterih izračunih naj bi bila najnižja temperatura pri pisarniških delih 20 stopinj Celzija. Optimalna temperatura pa je 22 stopinj Celzija.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

Temperatura zraka na delovnem mestu – kako je z delom na prostem?

V pravilniku so določene tudi zahteve za delovna mesta na prostem. Delodajalec mora zagotoviti, da so delavci, ki delajo na prostem zavarovani pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Med 1. novembrom in 31. marcem mora delodajalec delavcem, ki opravljajo lažja fizična dela na prostem, omogočiti občasno obiskovanje ogrevanega prostora v primeru, če je temperatura zraka pod 16 stopinj Celzija. Pravilnik sicer tukaj izvzema delovna mesta na začasnih in premičnih gradbiščih. Pravila za dela na gradbiščih so urejena v Uredbi o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih. V njej je zapisano, da mora biti temperatura na delovnem mestu primerna za človeški organizem. Prav tako pa mora biti zagotovljen prostor za ogrevanje delavcev. V prostoru mora biti temperatura med 15. oktobrom in 30. aprilom vsaj 20 stopinj Celzija.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja