Go to Top

Slamnato podjetje – bo takšnim podjetjem “odklenkalo”?

Slamnato podjetje – bo takšnim podjetjem "odklenkalo"? - Data d.o.o.

Slamnato podjetje, namenjeno izogibanju obdavčitev, bo v EU morda stvar preteklosti

Slamnato podjetje bi lahko v EU postalo stvar zgodovine. Nov predlog Evropske komisije bi omejil delovanje takšnih podjetij in davčnih koristi za poslovanje znotraj EU. Predlog EU bi naj v veljavo prišel s 1. januarjem 2024. Razmišljate o ustanovitvi podjetja? Storite to na naši Data točki! Če bi potrebovali še več informacij, nas lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kaj je »slamnato podjetje«?

Slamnato podjetje je podjetje, ki je ustanovljeno izključno z namenom zmanjšanja ali izogibanja davčnih obveznosti. Slamnata podjetja so v primeru zlorabe DDV zakonodaje pogosto poznana tudi kot t.i. »missing trader-ji«. Takšna podjetja se z lažno izjavo in pretvezo, da bodo pričeli z opravljanjem gospodarske aktivnosti, identificirajo za DDV namene. S preslepitvijo davčnega organa pridobijo veljavno identifikacijsko številko za namene DDV, ki jo zatem zlorabijo za davčno utajo. Največkrat se DDV v transakcijah izgubi, torej ni nikjer končnega potrošnika, kjer naj bi bil dokončno DDV tudi plačan. Slamnato podjetje je v praksi večkrat uporabljeno za pranje denarja.

Registrirajte s.p. pri nas!

podjetniško svetovanje

Informativni izračun za normirance

Slamnato podjetje je ena izmed oblik utaje davkov, ki v EU povzroča ekonomsko škodo

Komisija EU je izoblikovala nov predlog omejitev za kakršno koli slamnato podjetje oz. podjetje z nič ali minimalno ekonomsko aktivnostjo. Takšna podjetja bodo po predlogu izvzeta iz koriščenja kakršnihkoli davčnih prednosti in omejitev bremena za evropske davkoplačevalce.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Slamnato podjetje in (preveč) agresivna davčna optimizacija

EU je že poprej vpeljala tudi okvire za preprečevanje (preveč) agresivne davčne optimizacije s strani podjetij v okviru Direktive Sveta (EU) 2018/822 o spremembi Direktive 2011/16/E. Ta direktiva zahteva avtomatično izmenjavo informacij na področju obdavčenja v zvezi s čezmejnimi aranžmaji. Namen te direktive je zaščita nacionalnih davčnih prihodkov pred t.i. agresivnimi davčnimi strukturami, ki so oblikovane za prelivanje dobičkov v davčno ugodnejše jurisdikcije. To poročanje je pri nas zajeto v okviru Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) ter Pravilnika o izvajanju ZDavP-2.

 Veste, kako znižati dohodnino za leto 2021?

Je slamnato podjetje ustanovljeno drugače kot navadno podjetje?

Slamnato podjetje je načeloma ustanovljeno na enak način kot ostala podjetja v določeni jurisdikciji. Glavni kazalniki, da gre za slamnato podjetje, so predvsem izčrpan ustanovitveni kapital, slabe bonitetne ocene in ne malokrat tudi neoddana letna finančna poročila. Večkrat imajo takšna podjetja le naslov in obstajajo brez zaposlenih ter poslujejo brez sredstev. Velikokrat je tudi jasen indic tudi ta, da ima podjetje le račun pri spletni banki ali banki v državi, ki slovi kot davčni raj. Največkrat slamnato podjetje obstaja brez osnovnih pripomočkov komunikacije kot so spletne strani, elektronska pošta ali telefon. Pri takšnih podjetjih je pogosta praksa imenovanja »slamnatih« direktorjev oz. vodenje podjetja s strani oseb, ki so vodene s strani drugih oseb. Takšni direktorji dejansko sami ne opravljajo funkcije zakonitega zastopnika družbe in ne sklepajo poslov po svoji volji.

JUBILEJNA NAGRADA - Kdaj in koliko vam pripada?

Slamnato podjetje znotraj EU ni edina tarča bodočih ukrepov v očeh Evropske komisije

To je le eden izmed predlogov Evropske komisije za vzpostavitev pravičnega davčnega okolja. V letu 2022 bo komisija predstavila predlog za razkritje efektivne davčne stopnje multinacionalk ter predlog za odziv na davčne posledice slamnatih podjetij izven EU.

Želim se prijaviti na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja