Go to Top

Kapital podjetja mora biti vplačan v roku 14 dni!

Kapital podjetja se vplača na začasni račun

Kapital podjetja mora družbenik, ki ustanavlja podjetje (d.o.o.) na portalu Spot, vplačati na začasni račun v banki v roku 14 dni. Tudi vi razmišljate o ustanovitvi d.o.o. ali odprtju s.p.? Potem ste na pravem mestu! Naši podjetniški svetovalci vam lahko pri tem pomagajo! Pokličite na 01/600-1530 ali pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin svetovanja!

Informativni izračun plače

Kapital v denarju

Družbenik podjetja, ki se odloči, da bo registracijo družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) opravil na Spot točki, se mora že pred postopkom registracije odločiti, da bo za registracijo podjetja namenil kapital v denarju v najmanjšem znesku 7.500,00 evra. Kapital je lahko višji, nižji pa ne more biti.

Ustanovitev podjetja

Kdaj družbenik vplača kapital?

Postopek registracije d.o.o. na Spot točki se začne z obiskom družbenika in bodočega zastopnika (če to ni ena in ista oseba). Ta na Spot točko pride z osebnim dokumentom. Referent Spot točke preko spot portala pripravi kompletno dokumentacijo za vpis d.o.o. v register podjetij. Pripravi akt o ustanovitvi (oziroma družbeno pogodbo, če je več družbenikov), sklep o imenovanju zastopnika, sklep o določitvi poslovnega naslova, sklep o elektronskem naslovu družbe in izjavo zastopnika. Del postopka je tudi priprava davčnih podatkov za FURS. Po registraciji na Spot točki, družbenik prejme dokumentacijo (akt, sklep o imenovanju zastopnika, sklep o določitvi poslovnega naslova) s katero se odpravi na izbrano banko in odpre začasni račun. Na ta začasni račun položi ali nakaže ustanovni kapital podjetja. Banka mu izda potrdilo o vplačilu kapitala. To potrdilo mora družbenik v roku 14 dni vrniti na Spot točko, kjer je opravljal postopek registracije. Referent takrat lahko elektronsko odda vlogo na registrsko sodišče.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

podjetniško svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Kaj se zgodi, če kapital ni vplačan pravočasno?

Če družbenik v zakonsko določenem roku ne prinese potrdila z banke, da je vplačal kapital, se vloga s portala Spot izbriše. Vso dokumentacijo je potrebno pripraviti na novo. Da se taki situaciji izognemo, referenti DATA točke na individualnih podjetniških svetovanjih podjetnikom predlagamo, da se že vnaprej dogovorijo z banko, da nameravajo registrirati podjetje in bodo potrebovali začasni račun na katerega bodo nakazali kapital.  Na banki običajno traja nekaj dni, da podjetniku pripravijo potrdilo o vplačilu kapitala.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Podjetje je registrirano, kaj pa kapital?

Ko je vloga za registracijo d.o.o. poslana na registrsko sodišče, to pregleda podatke podjetja. Če je z dokumentacijo vse v redu, sodišče izda sklep o vpisu v poslovni register. Na sklepu so zapisani podatki podjetja. Določeni sta tudi matična in davčna številka podjetja. S tem sklepom se podjetnik vrne na banko in začasni račun banka spremeni v poslovni račun. Od tega trenutka daje, podjetje razpolaga s 7.500,00 evri. Podjetje kapital porabi za tekoče poslovanje podjetja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja