Go to Top

Elektronski naslov družbe – obvezen vpis v register

Elektronski naslov družbe je potrebno vpisati v poslovni register

Elektronski naslov družbe se na podlagi zadnje spremembe Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1K, ) obvezno navede  v predlogu za vpis ustanovitve družbe.  Elektronski naslov se nato vpiše v Poslovni register Slovenije.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo?

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Elektronski naslov družbe – do kdaj je rok za vpis?

Obstoječa družba mora elektronski naslov družbe v register vpisati v roku enega leta od uveljavitve zakona, to je do 24.2.2022.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Kje vložiti zahtevek za spremembo vpisa elektronskega naslova družbe

Družbe, ki že imajo vpisan elektronski naslov družbe,  morajo preveriti, ali je ta ustrezen in ga po potrebi spremeniti. Družbe, ki imajo vpisan elektronski naslov in so označile, da ne želijo njegove javne objave, morajo sporočiti, da dovolijo javno objavo vpisanega elektronskega naslova. Oziroma morajo predložiti drug elektronski naslov za vpis.

pravno svetovanje

Elektronski naslov družbe kot podatek za  vpis, lahko družba predloži na naslednji način:

  • vloži Predlog za vpis spremembe samo v PRS na točki SPOT,
  • izpolnjen in ročno ali elektronsko podpisan obrazec  Predlog za vpis spremembe v PRS (objavljen je tukaj),  po pošti ali elektronski pošti pošlje ali osebno dostavi na izpostavo AJPES,
  • na izpostavo AJPES dostavi ali pošlje vlogo (lahko v obliki dopisa, izpolnitev obrazca namreč ni obvezna). Ta mora biti elektronsko ali ročno podpisana,
  • hkrati z vložitvijo predloga za vpis spremembe v sodni register, če hkrati spreminja tudi druge podatke o družbi, ki ga vloži na točki SPOT ali pri notarju.

Če ustanavljate podjetje, lahko celotno registracijo opravite na registracijski točki podjetja Data d.o.o., predhodno pa za vse informacije lahko kontaktirate tudi naše pravne strokovnjake.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Za nespoštovanje določbe je predpisana globa

Elektronski naslov družbe je javen podatek in bo javno objavljen na spletni strani AJPES. Prav tako bo dostopen vsem uporabnikom podatkov Poslovnega registra Slovenije. Za nespoštovanje določbe o vpisu elektronskega naslova v register je predpisana globa. Določena je v 685. členu Zakona o gospodarskih družbah.

Družbe, ki so po 24.2.2021 v prijavi navedle elektronski naslov družbe, ki ga sodišče ni vpisalo v register, bodo morale ta podatek ponovno predlagati za vpis v poslovni register. Posebno pozorni naj bodo zlasti subjekti , ki so vpise opravili takoj po uveljavitvi novele ZGD-1 ter do trenutka, ko bo AJPES omogočil vpis podatka o elektronskem naslovu v polje kontaktnih podatkov.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Za opustitev dolžnosti vpisa elektronskega naslova v register je predvidena sankcija. Lahko bi se zgodilo, da bi za prekršek odgovarjala oseba, ki je elektronski naslov družbe ustrezno prijavila.

Že delujoče družbe naj tako preverijo, če je elektronski naslov kljub novemu vnosu preko obrazca viden v registru AJPES. Če ni, je potreben popravek, naslov je namreč potrebno vnesti na dveh mestih v obrazcu: v polje obveznega podatka o elektronskem naslovu  in v polje med zahtevanimi kontaktnimi podatki. Le tako bo elektronski naslov  vpisan v poslovni register in javno dostopen.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja