Go to Top

Davčne oaze – za vse EU članice velja enak seznam

Davčne oaze pod drobnogledom tudi zaradi Pandorinih, Panamskih in drugih dokumentov

Davčne oaze predstavljajo davčne ugodnosti za podjetja in podjetnike na eni strani ter davčno tveganje na drugi strani. Seznam t.i. davčnih oaz dvakrat letno posodablja Svet evropske unije in jurisdikcije. Za države Evropske Unije davčne oaze pomenijo davčno tveganje (oz. v nekaterih očeh davčno utajo)! Za davčno svetovanje se lahko obrnete na naše davčne svetovalce. Pokličite na 01/6001-530.

Informativni izračun plače

Davčne oaze so zanimive, ker….

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Gre za države oz. otoke, kjer je »ohlapna« zakonodaja in kjer se znajde obilo denarja. Ta se skriva pred davčnimi organi, urejenimi bančnimi sistemi in ostalimi državnimi organi. Skupni imenovalec vsake davčne oaze je nična ali zelo nizka obdavčitev kapitala, dohodkov oziroma dobičkov. V državah iz seznama ne sodelujejo z davčnimi organi drugih držav, zato ni izmenjave podatkov, ki služi za kontrolo.

PREBERITE: CENE HRANE GREDO V NEBO

davčno svetovanje

Veste kako znižati dohodnino za leto 2021?

Znotraj članic EU jih ni!

Na seznamu ni nobene države, ki je članica Evropske Unije, saj te ne spodbujajo prakse davčnih zlorab in posledično manjših prihodkov iz naslova davkov pravnih in fizičnih oseb. Tudi OECD namenja ogromno časa učinkoviti davčni politiki oziroma določanju pravil o transparentnem poslovanju in obdavčevanju.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Spremembe na seznamu

V angleščini t.i. tax haven se brišejo iz »zloglasnega« seznama, kadar izpolnijo vse mednarodne davčne standarde h katerim so se predhodno zavezale. Namen seznama je spodbuditi davčne oaze, da bi naredile korak k pozitivnim spremembam davčne zakonodaje in prakse, ki je bliže preostalim državam po svetu.

PREBERITE TUDI: SE VAM REGRES ŠTEJE V DOHODNINO?

Zadnjo spremembo so sprejeli na začetku oktobra 2021, ko so iz črnega seznama umaknili tri jurisdikcije, Angvilo, Dominiko in Sejšele. Uvrstili so jih na tako imenovani sivi seznam. Sivi seznam predstavlja države, ki so se praviloma zavezale k ukrepanju proti davčnim goljufijam oziroma izogibanju plačevanja davkov. Dodatno so na sivi seznam dodali še Hongkong, Severno Makedonijo, Kostariko, Malezijo, Katar in Urugvaj. S tega seznama pa so odstranili Avstralijo, Estavine in Maldive. Časovnica sprememb za davčne oaze po seznamu je na voljo na spletni strani Sveta EU.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Obdavčitev storitev – plačanih iz Slovenije v davčne oaze

Na podlagi Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) je potrebno ob nakazilu plačila računa podjetju iz davčnih oaz obračunati in plačati davčni odtegljaj. To velja za storitve svetovanja, trženja, raziskav tržišča, kadrovanja, administriranja, informacijske storitve ter pravne storitve. Stopnja odtegljaja znaša 15%. To pomeni, da je dejansko nakazilo, se pravi bančna transakcija nižja za izračunan davek. Po zdajšnji zakonodaji je veljaven seznam za te namene objavljen s strani FURS.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja