Go to Top

Plačilni računi v tujini – prijava FURS-u je obvezna!

Plačilni računi so lahko za fizične osebe ali podjetja lahko v tujini – vendar pozor!

Plačilni računi, odprti s strani zavezancev v tujini, se morajo finančni upravi prijaviti v osmih dneh od odprtja. Strokovnjaki podjetja Data svetujejo, da svoj plačilni račun v tujini FURS-u prijavite čimprej! Na voljo smo vam tudi za svetovanje v primeru dvomov ali tudi za Vas velja obveznost prijave. Če boste zavezanci račune prijavili sami, še preden bo do podatka o njihovem plačilnem računu v tujini prišel davčni organ, se boste lahko izognili kazni.

Informativni izračun plače

Plačilnih računov, ki so odprti v Republiki Sloveniji, ni potrebno prijaviti, ker jih FURS pridobiva po uradni dolžnosti. O tem smo že pisali v članku z naslovom »Poslovni subjekt mora prijaviti tuj transakcijski račun«.

Informativni izračun za normirance

Plačilni računi v tujini – FURS ima vse podatke

Avtomatična izmenjava podatkov o finančnih računih, ki jih imajo državljani članic EU in OECD odprte v tujini, je stekla jeseni 2017, ko si je večina sodelujočih držav, nekatere so si namreč izborile enoletno prehodno obdobje, izmenjala podatke za leto 2016.

Avtomatična izmenjava informacij med državami članicami EU pomaga državam pri učinkovitejšem boju proti izogibanju davkom, v pred kratkim objavljenem poročilu ugotavlja Evropska komisija. V sistem avtomatične izmenjave je vključena tudi Slovenija, kjer se znesek dodatno odmerjenega davka v zadnjih letih prav tako povečuje.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kako morajo plačilni računi biti prijavljeni, če so odprti v tujini?

Prijavo tujih računov lahko zavezanec odda elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS  eDavki oziroma plačilni račun iz tujine lahko prijavi tudi na posebej predpisanem obrazcu (DR-03 ali DR-04).

Izpolnjen obrazec se lahko vloži:

  Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

  Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

 1. elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki ali
 2. osebno ali po pošti na katerem koli finančnem uradu (razen Posebnem finančnem uradu in Generalnem finančnem uradu).

Vse spremembe podatkov (npr. datum zaprtja računa v tujini, ipd.) je potrebno finančnemu uradu sporočiti v osmih dneh po nastanku spremembe.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Kateri plačilni računi iz tujine morajo biti prijavljeni FURS-u?

V skladu s 7. točko 1. odstavka in 17. točko 2. odstavka 49. člena Zakona o finančni upravi je potrebno prijaviti plačilne račune iz tujine.  Prijaviti je potrebno plačilne račune, odprte v katerikoli tuji državi. Opredelitev »plačilnega računa« med drugim določa Banka Slovenije. Na njihovi spletni strani je tako navedeno, da je bil z uveljavitvijo Zakona o plačilnih storitvah in sistemih – ZPlaSS uveden pojem »plačilnega računa«, ki je račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev in je namenjen izvrševanju plačilnih transakcij. Zakon posebej opredeljuje, da imajo lahko plačilne institucije odprte zgolj plačilne račune.

Pravni nasvet

Obveznost prijave med drugim velja tudi za naslednje račune:

 1. plačilni računi v tujini, čeprav je zavezanec oddal napoved za odmero dohodnine;
 2. plačilni računi, ki jih v tujini odprejo študentje le za namene nakazovanja štipendije;
 3. plačilni računi, odprti v tujini le za namene plačevanja stroškov;
 4. plačilni računi v tujini, četudi preko slednjega zavezanec že več let ni posloval;
 5. plačilni računi v tujini, četudi na njih ni obdavčljivih dohodkov;

Želim se prijaviti na e-novice

Kaj pa plačilni računi kot so Bet365 britanska stavnica, Skrill predplačniški račun, Paypal, Revolut, Monese in podobni?

Takih spletnih storitev ni potrebno prijavljati, dokler »imajo vlogo elektronske denarnice«. V primeru, da ponudniki te spletne storitve nadgradijo tako, da računi prevzamejo funkcijo plačilnega računa s personalizirano številko (npr. IBAN), na katerega se imetniku lahko nakazujejo prejemki (npr. plača), je tak račun potrebno prijaviti. Nedavno je ponudnik Revolut računa nadgradil svojo spletno aplikacijo, zato morajo imetniki ta račun prijaviti.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja