Go to Top

Spletne banke N26, Revolut… Ste FURS-u prijavili račun?

Spletne banke, kot so denimo N26, Revolut in druge so tudi v Sloveniji vse bolj priljubljene. Prijaviti račun v primeru tuje banke je z zakonom zahtevano. Vse več Slovencev koristi storitve, ki jih nudijo tuje banke in vedno več je porabnikov spletnih bank, kot sta »N26«, »Monese«, »Monzo«, »TraPaysera« ali »Revolut« ipd.. Veliko takih uporabnikov ne ve, da je potrebno tudi takšne račune prijaviti Finančni upravi (FURS). In kako to storiti? Postopek je preprost in tu si lahko preberete preprosta navodila za izvedbo!

Podjetje Data d.o.o. Vam lahko nudi strokovna svetovanja našega davčnega svetovalca – bodisi za fizične osebe ali podjetja!

Pri podjetju DATA d.o.o. nudimo že skoraj 30 let vse vrste svetovanj – davčnih, pravnih ali računovodskih, in to pravnim ali fizičnim osebam. Vprašanja glede dohodnine, dopusta, »čez-mejnega poslovanja«  ali obveznih pravilnikov. Vse informacije lahko dobite na enem mestu in s strani različne vrste strokovnjakov. Pišite nam na [email protected] za ponudbo za strokovna svetovanja.

 

S prijavo računa spletne banke se izognete globi!

Samodejna mednarodna izmenjava podatkov pomeni, da FURS vsako leto pridobi podatke o vseh računih, ki jih imajo slovenski rezidenti v tujini. Inšpektor lahko torej dokaj hitro ugotovi, da je kateri od bančnih računov, ki jih odprejo spletne banke še ni prijavljen. Navadno začne tudi z ugotavljanjem, ali je prišlo na tem računu tudi do obresti iz depozitov. Tako lahko iz teh dveh dejanj sledijo globe.

Ne-prijava bančnega računa pomeni globo med 200 evrov in 1.200 evrov (za fizične osebe). V primeru ne-oddane davčne napovedi prihodka od obresti, v skladu s 394. členom ZDavP-2, se kaznuje z globo od 250 do 400 eurov za prekršek.

Prijava računa spletne banke je možna elektronsko – preko e-Davkov!

Potrebujete računovodsko svetovanje?

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Elektronska prijava računa spletne banke je mogoča preko e-Davkov, z oddajo obrazca  DR-Račun. Do e-Davkov dostopate s pomočjo kvalificiranega digitalnega certifikata, kot je Sigen-CA.

Fizična prijava računa spletne banke je možna tudi fizično – na kateremkoli finančnem uradu (razen Posebni finančni urad in Generalni finančni urad) ali preko pošte, z oddajo DR-02 obrazca.

Informativni izračun plače

Po zakonu je potrebno prijaviti račun, kot tudi vsako spremembo v osmih dneh!

Zakon sicer zahteva, da se vse spremembe podatkov (npr. datum zaprtja računa v tujini, ipd.) finančnemu uradu sporoči v osmih dneh po nastanku spremembe.
Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Morda vas zanima tudi:

  1. Manj dni dopusta v letu 2020 zaradi prenehanja veljavnosti kolektivne pogodbe
  2. Kalkulatorji za informativne izračune
  3. Bruto – neto izračun plače
  4. Minimalna plača

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja