Go to Top

Gradbeništvo res v fazi prebujanja?

Gradbeništvo po januarskih podatkih beleži rast

Gradbeništvo je v januarju 2021 po številu opravljenih del beležilo krepko rast! Vrednost v letošnjem januarju opravljenih gradbenih del je bila višja od vrednosti del, opravljenih v prejšnjem mesecu, in celo višja od vrednosti del, opravljenih v lanskem januarju. Kakšni so podatki za gradbeništvo in katera področja beležijo rast?

Informativni izračun plače

Gradbeništvo je kot dejavnost v januarju poskočilo!

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Dejavnost gradbeništva je v prvem mesecu leta po SURS-ovih podatkih beležilo krepko rast! Vrednost opravljenih del za gradbeništvo je bila v januarju 2021 primerjano z decembrom 2020 višja za 8,3 %. Višja pa je bila le vrednost opravljenih gradbenih del na stavbah in na gradbeno inženirskih objektih, ne pa tudi vrednost opravljenih specializiranih gradbenih del. Slednja se je sicer znižala za 4,6 %.

Pravni nasvet

Gradbeništvo bolj aktivno kot v času pred korono!

Dejavnost gradbeništva beleži večjo vrednost opravljenih del v januarju tudi v primerjavi z istim obdobjem v lanskem letu – torej v primerjavi s časom pred korono. Na letni ravni je vrednost gradbenih del v januarju višja za 4,2 %. Gre torej za dejavnost, ki je v času epidemije doživela celo razcvet. Kljub številnim omejitvam in zapiranju države, se je dejavnost gradbeništva lahko izvajala tudi med epidemijo. Predvsem pa so rasla naročila za čas po epidemiji.

Želim se prijaviti na e-novice

Gradbeništvo je poraslo predvsem na področju gradnje stanovanjskih stavb!

V obdobju enega leta je vrednost del na stavbah višja za 18,2 %. Pri tem je vrednost opravljenih del na stanovanjskih stavbah višja za 39,4 %, ne-stanovanjskih stavbah pa 9,3 % višja. Rast vrednosti gradbenih del na inženirskih objektih pa je bila v letu 3,2 %. Vrednost opravljenih specializiranih gradbenih del pa se je na letni ravni znižala za 14,4 %.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja