Go to Top

Dejavnosti podjetja – so za vašo dejavnost kakšni posebni pogoji?

Dejavnosti podjetja – katero dejavnost izbrati?

Dejavnosti podjetja – za samo ustanovitev podjetja ni določenih pogojev, zato ga lahko ustanovi kdorkoli. Nekoliko drugače pa je z dejavnostjo oz. dejavnostmi, ki jo oz. jih želi podjetje opravljati. V primeru morebitnih vprašanj lahko vedno stopite v kontakt z našimi podjetniškimi svetovalci, ki imajo dolgoletne izkušnje z ustanavljanjem podjetij! Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na [email protected].

Informativni izračun plače

Dejavnosti podjetja – kako jih ločimo?

Dejavnosti podjetij so navedene v Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 (SKD 2008). Za opravljanje določenih dejavnosti iz SKD 2008 je potrebno izpolnjevati določene pogoje in tem dejavnostim pravimo regulirane dejavnosti. Druge dejavnosti pa so neregulirane dejavnosti. Za opravljanje teh ni potrebno izpolnjevati pogojev (izobrazba, licence, koncesije). Poznamo tudi tako imenovane obrtne dejavnosti, za katere je potrebno izpolnjevati določene pogoje za opravljanje teh dejavnosti. Za nekatere od njih je treba pridobiti obrtno dovoljenje pred začetkom poslovanja. Ob registraciji podjetja se lahko registrira več dejavnosti. Dejavnosti se lahko pozneje tudi enostavno, hitro in brezplačno doda! Želite tudi vi ustanoviti podjetje? To lahko storite na naši DATA točki! Naši podjetniški svetovalci so vam vedno na voljo! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na [email protected] ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Ustanovite svoje podjetje pri nas!

podjetniško svetovanje

ZASLUŽITE DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Dejavnosti podjetja – neregulirane dejavnosti

T.i. neregulirane dejavnosti lahko opravlja kdorkoli. Za te dejavnosti tako ne obstajajo pogoji za opravljanje dela, zato jih lahko opravljajo vsi, ne da bi morali izpolniti kakšen pogoj. Med te dejavnosti tako na primer sodijo programiranje, poslovno svetovanje, računovodske storitve, prevajanje, organiziranje dogodkov, neformalno izobraževanje ipd.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Dejavnosti podjetja – regulirane dejavnosti

Regulirane dejavnosti pa so tiste dejavnosti, pri katerih mora podjetnik izpolnjevati določene posebne pogoje za opravljanje teh dejavnosti. Teh dejavnosti je veliko. Če niste prepričani, ali vaša dejavnost sodi med regulirane dejavnosti, vam pri tem lahko pomagajo naši podjetniški svetovalci. Nekatere izmed teh dejavnosti so recimo trgovina, gostinstvo, študentski servis, avtoprevozništvo in podobno.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Dejavnosti podjetja – primer regulirane dejavnosti

Ena izmed reguliranih dejavnosti je na primer tudi lovstvo. Za to dejavnost so določeni posebni pogoji. Pravico do tega ima državljan(ka) RS ali tuj(a) državljan(ka) s stalnim bivališčem v RS, ki ima opravljen lovski izpit ter veljavno lovsko izkaznico ali pa je zaposlen v lovišču s posebnim namenom. Kdor lovskega izpita nima, sme loviti, le v spremstvu osebe, ki ima lovski izpit in veljavno lovsko izkaznico. Lahko pa je zaposlen v lovišču s posebnim namenom. Tuji državljani, ki nimajo stalnega bivališča v RS, lahko lovijo kot lovski gosti, ki si pravico pridobijo od upravljavca. Lovskim gostom mora upravljavec zagotoviti strokovno spremstvo. Ali tudi vaša dejavnost potrebuje posebne pogoje? Če niste prepričani, vam pri tem lahko pomagajo naši podjetniški svetovalci!

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Dejavnosti podjetja – obrtne dejavnosti

Če želite opravljati nekatere obrtne dejavnosti ali dejavnosti domače in umetnostne obrti, morate pridobiti obrtno dovoljenje. Tudi za to je treba izpolnjevati določene pogoje. Ti so v obrtnem zakonu. V Uredbi o določitvi obrtnih dejavnosti in obrti podobnih dejavnosti so določene dejavnosti, ki so opredeljene kot:

  • obrtne dejavnosti, za katere je potrebno pridobiti obrtno dovoljenje na osnovi ustrezne poklicne usposobljenosti,
  • obrtne dejavnosti, za katere ni potrebna ustrezna poklicna usposobljenost in ni potrebno pridobiti obrtnega dovoljenja
  • in obrti podobne dejavnosti.

Od aprila 2013 ni več obvezno članstvo v Obrtno podjetniški zbornici. Primeri obrtnih dejavnosti so na primer kozmetične in pedikerske dejavnosti, frizerske dejavnosti, proizvodnja mesa ipd.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja