Go to Top

Postopek odprtja podjetja – kako poteka registracija na DATA točki?

Postopek odprtja podjetja – kaj je treba vedeti?

Postopek odprtja podjetja lahko opravite na DATA točki. Gre za brezplačen postopek priprave dokumentacije za vpis s.p. v register podjetij (ustanovitev s.p.) in ustanovitev d.o.o. V kolikor tudi vi želite stopiti na pot podjetništva, pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Termin za samo registracijo podjetja pa lahko rezervirate tudi s pomočjo spletnega obrazca!

Ustanovite podjetje na Dati!

Postopek odprtja podjetja – registracija d.o.o.

Pogoj za postopek odprtja podjetja na DATA točki so ti, da:

  • družbeniki niso davčni dolžniki,
  • zanje ne obstajajo omejitve iz 10. a člena ZGD-1,
  • osebno pridejo na postopek odprtja podjetja in podpišejo dokumentacijo.

D.o.o. lahko registrira ena oseba in v tem primeru govorimo o postopku odprtja podjetja – gre za enoosebni d.o.o. oz. enoosebno družbo. Družbenik je lahko podjetje, ki ustanavlja novo podjetje in v tem primeru na registracijo d.o.o. pride z osebnim dokumentom zakoniti zastopnik d.o.o., ki ustanavlja nov d.o.o. Družbenikov je lahko več in v tem primeru gre za ustanovitev večosebnega d.o.o. oz. večosebne družbe. Na postopek registracije morajo osebno priti vsi družbeniki. Za ustanovitev d.o.o. na DATA točki morajo družbeniki pripraviti kapital v najmanjšem znesku 7.500,00 evrov.

Informativni izračun plače

Postopek odprtja podjetja- priprava dokumentacije za d.o.o.

Na postopku odprtja podjetja, se pripravi kompletna dokumentacija za ustanovitev d.o.o. Pripravi se akt o ustanovitvi oziroma družbena pogodba, sklep o imenovanju zastopnika, sklep o določitvi poslovnega naslova podjetja, sklep o elektronskem naslovu podjetja, izjava zastopnika. Pripravi se še davčne podatke. Po postopku na DATA točki se družbenik odpravi na banko, kjer odpre začasni račun. Nanj nakaže kapital. Banka mu izda potrdilo o vplačilu kapitala, ki ga vrne nazaj na DATA točko. Referent elektronsko odda vlogo na registrsko sodišče. Podjetje je registrirano v tednu dni. Po prejemu sklepa o vpisu v poslovni register, družbenik na banki začasni račun spremeni v poslovni račun. Podjetje lahko posluje.

Preberite tudi – Kaj je z julijem drugače glede prevoza na delo?

podjetniško svetovanje

“Popoldanca” lahko odprete le ob redni zaposlitvi!

Postopek odprtja podjetja – registracija s.p.

Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja gospodarsko dejavnost. S.p. lahko ustanovi ena oseba, ki z odprtjem s.p. postane nosilec dejavnosti. Pogoji, da oseba lahko registrira s.p. so, da oseba ni davčni dolžnik, da pri njem ne obstajajo omejitve za ustanovitev s.p., ki izhajajo iz 10.a člena ZGD-1 in, da osebno pristopi k postopku registracije na DATA točki. Kapital za ustanovitev s.p. ni potreben. Na postopek registracije mora oseba prinesti osebni dokument, davčno številko in overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, če sam ni lastnik ali vsaj solastnik lokacije, kjer bo poslovni naslov s.p.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Postopek odprtja podjetja – priprava dokumentacije za s.p.

Postopek odprtja podjetja v primeru registracije pomeni, da se za s.p. pripravi obrazec prijave podatkov za register podjetij AJPES, prijava davčnih podatkov na FURS in prijava v zavarovanje, M obrazec za ZZZS. V primeru registracije dopolnilne dejavnosti oziroma popoldanskega s.p. se na zavod za zdravstveno zavarovanje pripravi M12 obrazec. Podjetnik podpiše vse obrazce in referent jih elektronsko odda na omenjene institucije. Sklep o registraciji prejme s.p. po pošti naslednji dan od dneva, ki ga je določil za datum ustanovitve s.p. Z njim na banki odpira TRR račun za namene poslovanja s.p.

Preberite tudi – Odsotnosti z dela, katere so poleg dopusta?

Postopek odprtja podjetja- z informacijami pomagajo svetovalci podjetja DATA

Podjetniki imajo vedno veliko vprašanj, ko se pripravljajo na postopek odprtja podjetja. Kaj se mi bolj splača s.p. ali d.o.o. pa je eno najbolj pogostih vprašanj. Bodočim podjetnikom pri tej dilemi lahko pomagajo svetovalci podjetja DATA, ki imajo dolgoletne praktične izkušnje pri svetovanju podjetnikom. Podjetnikom, ki na DATA točki opravijo postopek odprtja podjetja pa ni potrebno iskati računovodje za pomoč pri poslovanju. Računovodski servis DATA jim je na voljo za opravljanje računovodskih storitev, usmerjanje, svetovanje in podporo pri finančnem delu poslovanja podjetja. Zato pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter povprašajte za ponudbo naših storitev!

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja