Go to Top

Davčni podatki – morate jih oddati ob registraciji podjetja!

Davčni podatki, ki jih mora podjetnik oddati na FURS

Davčni podatki, ki jih mora podjetnik oddati na Finančno upravo republike Slovenije (FURS), so del postopka registracije samostojnega podjetnika kot tudi družbe z omejeno odgovornostjo. Pri tem vam lahko pomagajo naši podjetniški svetovalci! Če se odločate za ustanovitev podjetja, storite to pri nas na Dati! Za dodatne informacije lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Kaj davčni podatki sporočajo finančni upravi?

Pri postopku registracije podjetja na DATA točki, se mora podjetnik na obrazcu davčni podatki, opredeliti, na kakšen način bo vodil finančno poslovanje podjetja. Bo izbral poslovanje po dejanskih stroških ali po normiranih odhodkih? Pri obeh načinih vodenja finančnega poslovanja podjetja, mora na obrazcu davčni podatki, napovedati še predvidene prihodke, ki jih pričakuje v tekočem letu poslovanja. Predvideni prihodki (in predvideni odhodki) se napovedo za obdobje od ustanovitve podjetja do konca koledarskega leta. Nekatera podjetja, običajno d.o.o., včasih napovedo tudi svoje poslovno leto, ki je drugačno kot koledarsko leto.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Davčni podatki in pomoč računovodje

Dobro je, če se podjetnik pred registracijo podjetja in pred izpolnjevanjem obrazca davčni podatki, posvetuje z računovodjem. Računovodja podjetniku razloži načine finančnega poslovanja podjetja. Prav tako prikaže razlike in mu svetuje, kateri način je za podjetnika in njegovo opravljanje dejavnosti, najbolj primeren.

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Davčni podatki in poslovanje po dejanskih stroških

Če se podjetnik odloči, da bo finančno poslovanje vodil po dejanskih stroških, lahko izbere vodenje poslovanja na način dvostavnega knjigovodstva ali enostavnega knjigovodstva. Dvostavno knjigovodstvo pri s.p. običajno izberejo podjetniki v dejavnosti proizvodnje, gostinstva in trgovine. V teh dejavnostih je pri poslovanju veliko dokumentacije (prejetih in izdanih računov, zaloge, dobavnic…). Za enostavno knjigovodstvo se odločijo podjetniki, ki začnejo z manjšim obsegom poslovanja in se morda ukvarjajo z izdelavo produkta za katerega nabavljajo surovine, orodja za izdelavo in imajo stroške s prodajo izdelka (npr. najemom stojnice). Če bi želeli sami voditi enostavno knjigovodstvo, se lahko prijavite na naš seminar tukaj!

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?!

Davčni podatki in ugotavljanje davčne osnove na način normiranih odhodkov

»Normiranci« so običajno podjetniki, ki opravljajo storitveno dejavnost in pri opravljanju le-te nimajo posebnih stroškov. Ustreza jim, da jim država od vseh prihodkov pri poslovanju, avtomatično prizna 80 odstotkov stroškov. Več o tem načinu ugotavljanja davčne osnove in na kaj je potrebno biti pozoren, lahko izveste na seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Udeležite se seminarja Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?!

Davčni podatki – na kaj je potrebno paziti ob registraciji

V načinu vodenja poslovnih knjig, ki ga podjetnik določi ob registraciji, mora podjetnik ostati celo leto. Spremeni ga lahko tako, da konec leta obvesti FURS, da bo drugo leto poslovanja vodil finančno poslovanje podjetja na drugačen način. Pozor – davčni podatki morajo biti FURS-u dostavljeni najkasneje 8 dni po vpisu podjetnika v poslovni register!

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja