Go to Top

Papirni računi več ne bodo obvezni! Kaj to pomeni?

Papirni računi oz. njihova izdaja od sobote ne bo več obvezna

Papirni računi in njihovo neobvezno izdajanje je določeno v novem zakonu o DDV. Ta bo začel veljati v soboto, 22.1.2022. Kako se bodo podjetniki prilagodili na nov sistem? Če imate vprašanja o novem zakonu ali kakšne druge davčne dileme, vam lahko pri tem pomagajo naši davčni svetovalci! Za termin plačljivega davčnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Informativni izračun plače

Nov zakon o DDV prinaša novosti

Več o novem zakonu o DDV smo pisali v tem članku, tokrat se bomo podrobneje posvetili spremembi, ki določa, da papirni računi ne bodo več obvezni. Vsi, ki delajo z gotovino in s strankami oz. končnimi porabniki, bodo račun v papirni obliki izročili le, če bo tako zahteval oz. želel kupec oz. stranka.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

Papirni računi v trgovinah, gostilnah – kako bo v praksi?

Obvezno izdajanje papirnih računov od sobote tako več ne bo potrebno. A pojavljajo se vprašanja, kako bodo to sprejeli kupci oz. stranke. V gostinski dejavnosti se nekateri ne strinjajo s tem, da papirni računi več ne bi bili obvezni. Gostje namreč običajno radi preverijo, kaj in koliko so plačali ter, če je na računu vse pravilno poračunano. Nekateri gostinci so zato nagibajo k temu, da bodo papirni računi še vedno izdani. Tudi nekateri trgovci opozarjajo, da bo prehod na brezpapirno poslovanje glede računov postopen. Pozdravljajo pa dejstvo, da bo neobvezna izdaja papirnih računov pripomogla do okolju prijaznih postopkov pri poslovanju.

Prijavite se na seminar Zaključna bilanca 2021!

davčno svetovanje

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

To ne pomeni prenehanja obveznosti izdaje računa na splošno!

Na Fursu opozarjajo, da to, da papirni računi več ne bodo obvezni v papirni obliki, ne pomeni, da se preneha obveznost izdaje računa na splošno! To pomeni samo, da se računi več ne rabijo tiskati na papir (razen če bo tako zahtevala stranka). Račun v davčni blagajni, ki je neposredno povezana s Fursom, bo še vedno moral biti evidentiran in izdan.

Prijavite se na seminar Davčni obračun za normirance!

Kaj bo z izdajo računov iz vezane knjige računov?

Nekateri podjetniki pišejo tudi račune prek vezane knjige računov (ki mora biti potrjena na Fursu). V glavnem gre za podjetnike, ki ne izdajajo veliko računov in poslujejo z gotovino. Novost, da papirni računi več ne rabijo biti izdani pa ne pomeni, da vezane knjige takšni podjetniki ne potrebujejo. Še vedno jo morajo imeti ter hraniti in izpolnjevati račune. Kot pri vseh ostalih, pa jih v papirni obliki ne bo treba izdati. Razen, če bo stranka tako želela.

Postanite stranka našega računovodskega servisa Data!

Kako se bodo uveljavljale reklamacije brez računa?

Dejstvo je, da bo ob nakupu dražjih stvari (kot so na primer tehnični aparati, elektronske naprave ipd.) še vedno smiselno vzeti račun. Pri takšnih napravah se lahko namreč uveljavlja garancija. Še vedno pa lahko kupec račun »vzame« v elektronski ali pdf obliki. Zakon o varstvu potrošnikov sicer nikjer natančno ne zahteva predložitve računa pri uveljavljanju garancije. A vseeno mora kupec dokazati, da določen izdelek (na primer računalnik) kupil pri točno določenem prodajalcu. In to je še vedno najlažje dokazati z računom.

Želim se prijaviti na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja