Go to Top

Nov zakon o DDV – nič več izdajanja računov v papirni obliki!?

Nov zakon o DDV – kakšne novosti predvideva?

Nov zakon o DDV je bil sprejet. Kaj vse bo drugače? Imate tudi vi davčne dileme in jih ne veste rešiti? Pri tem vam lahko pomagajo naši davčni svetovalci! Pokličite lahko na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja.

Informativni izračun plače

Nov zakon o DDV – nič več izdajanja računov v papirni obliki?

V zakonu je predlagano, da bi trgovci, frizerji, vulkanizerji, gostinci ter vsi drugi, ki delajo z gotovino s končnimi porabniki, te v papirni obliki izročali le, če bo tako zahteval kupec. Drugače v papirni obliki računa ne bo treba izdati. Pri tem je potrebno poudariti, da to ne pomeni, da se račun ne bo izdal. Le v fizični obliki ga ne bo treba izročiti. Davčni zavezanec bo seveda še vedno moral izdati račun, ki bo evidentiran vsaj elektronsko. Zakon začne veljati 15 dni po objavi v Uradnem listu – predvidoma bo tako zakon začel veljati nekje v sredini oz. drugi polovici januarja 2022.

Ustanovitev podjetja

Nov zakon o DDV – ukinitev predložitve dodatne dokumentacije

V zakonu je predvidena tudi ukinitev predložitve dodatne dokumentacije ob prvi predložitvi obračuna DDV. S 1.7. 2022 pa je predlagana tudi ukinitev praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV. S tem želijo poenostaviti delovanje sistema DDV za kmete. Ne bi bilo več vsakoletnega preverjanja obsega katastrskega dohodka in obdavčljivih subvencij ter posledično identificiranja kmetov za DDV po uradni dolžnosti.

PRIJAVITE SE NA WEBINAR – KAKO ZASLUŽITI S HOBIJEM?

davčno svetovanje

Pri nas lahko opravite tudi Varstvo in zdravje pri delu!

Nov zakon o DDV – oprostitev plačila DDV ob uvozu

Zakon predvideva oprostitev plačila DDV ob uvozu za pošiljke neznatne vrednosti (meja je določena pri 22 evrih). Ta oprostitev plačila DDV je bila sicer odpravljena že 1. julija letos s pravilnikom.

Registrirajte d.o.o. na Dati!

Nov zakon o DDV – odbitek DDV pri nabavi vozil za podjetja

Podjetja bodo lahko po novem zakonu uveljavljala odbitek DDV pri nabavi motornih vozil (avtomobili, motorna kolesa, ter kolesa in podobna vozila s pomožnim motorjem). To bo veljalo v primeru, če bi bila ta vozila namenjena za opravljanje dejavnosti zavezanca. Takšno vozilo bo moralo biti tudi brez izpustov ogljikovega dioksida. Z davkom pa ne sme presegati vrednosti več kot 80.000 evrov. Mimogrede, preberite tudi za katere dejavnosti pričakujemo, da bodo aktualne v 2022.

Ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja