Go to Top

Izdaja računa – kdaj ni potrebna?

Izdaja računa je obvezna za opravljeno dobavo blaga in storitev. Obvezujoča je namreč za vse osebe, ki opravljajo dejavnost. Zato morajo podjetniki tudi voditi poslovne knjige in evidence.

Informacije glede pravilnega zapisovanja v poslovne knjige in druge evidence lahko pridobite na enem izmed naših seminarjev. Lahko pa se docela posvetite podjetniški dejavnosti, medtem pa upravljanje računovodstva zaupate strokovnjakom podjetja DATA. Mimogrede, da bi izvedeli vse informacije o pravilnem izdajanju računov, smo za vas pripravili tudi seminar z naslovom Abeceda poslovanja.

Kdaj izdaja računa ni potrebna?

Izdaja računa – kdaj ni potrebna?Pa vendarle obstajajo tudi primeri znotraj poslovanja, ko izdaja računa ni potrebna. Gre namreč za dobave, za katere je po zakonodaji o DDV določena izjema od obveznosti izdajanja računa.  Na Finančni upravi Republike Slovenije (FURS) tako navajajo, da izdaja računa ni potrebna za prodajo:

  • blaga iz avtomatov;
  • vozovnic, kart, žetonov v potniškem prometu (vlak, avtobus, žičnice);
  • periodičnega tiska posameznih izvodov časopisa, revij ipd.;
  • vplačil za udeležbo v igrah na srečo po zakonu, ki ureja igre na srečo;
  • kartic s kodo za polnjenje predplačniških sistemov mobilnih operaterjev iz bankomatov;
  • lastnih kmetijskih/gozdarskih pridelkov in storitev, ki jih kmečko gospodinjstvo – kot davčni zavezanec – ni identificiralo za namene DDV; Vendar jih pridela in prodaja v okviru osnovne kmetijske/gozdarske dejavnosti, katerih dohodki so obdavčeni pavšalno na podlagi katastrskega dohodka ali pavšalne ocene dohodka na panj, končnemu potrošniku (npr. neposredna prodaja na domu);
  • žetonov iz menjalnih avtomatov;
  • prometa storitev po teletočkah;
Na delavnici se naučite izdelati davčni obračun, ki ga morate oddati Finančni upravi RS, če poslujete na podlagi normiranih odhodkov ter določiti zavarovalno osnovo za tekoče poslovno leto.

Kaj pa nepridobitne organizacije?

Ravno tako ni potrebna izdaja računa za dobave blaga ali storitev osebam, ki niso davčni zavezanci. Torej fizičnim osebam – končnim uporabnikom, ki ne opravljajo dejavnosti. Gre za primer, če vrednost obdavčljivih dobav v tekočem koledarskem letu ne preseže zneska 5.000 evrov. In sicer pod pogojem, da takšno dobavo opravijo nepridobitne organizacije ali drugi davčni zavezanci – denimo osebe, ki niso del javnega prava. Pod določenimi pogoji pa izdaja računa tudi ni potrebna za nepridobitne organizacije, ki bodo s svojimi dobavami blaga oziroma storitev presegla prag 5.000 evrov obdavčljivih dobav.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja