Go to Top

Spletna trgovina in DDV – novost za trgovce po 1.7.

Spletna trgovina in nova pravila DDV

Spletna trgovina bo s 1. julijem 2021 doživela velike spremembe pri obdavčitvi z DDV. Slovenski trgovci bodo morali zaračunavati kupcem DDV države, kamor pošiljajo izdelke.

Sicer Zakon o davku na dodano vrednost in pripadajoči Pravilnik še nista objavljena, a nas EU smernice obvezujejo, da s 1. julijem 2021 nova pravila veljajo tudi v Sloveniji. Glede na današnji datum je časa zelo malo, zato priporočamo vsem, ki jim spletna trgovina predstavlja dejavnost, da si uredijo vse potrebno za pravilno izpolnjevanje davčnih obveznosti.

Izračunajte si plačo!

Pogoji za registracijo v VEM

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Sistem VEM bo namenjen registraciji podjetnikov in podjetij za poročanje o prometu, ki jih spletna trgovina dosega v državah EU. Obvezno se morajo registrirati vsi, katerih promet iz prodaje presega 10.000 evrov. V tem trenutku obrazec še ni na voljo, obstaja pa obrazec za vstop v mini VEM. Ta je v uporabi že od 1. januarja 2015 za prodajo elektronskih in telekomunikacijskih storitev fizičnim osebam v EU. Spletna trgovina bo morala torej poskrbeti za evidenco o prodaji končnim kupcem, znotraj svoje spletne aplikacije ali pomožnimi programi.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Ne-zavezanci in prodaja preko spletne trgovine

Tista podjetja in podjetniki, ki niso identificirani za namene DDV, ne-zavezanci, ki imajo spletno prodajo izdelkov, bodo do navedenega praga, 10.000 evrov, izdajali račune končnim potrošnikom, brez DDV. Ključnega pomena je vodenje evidenc o prodaji po državah kupcev. Ko bo spletna trgovina s prodajo dosegla prag, se mora ne-zavezanec identificirati za namene DDV in hkrati tudi registrirati v VEM. Od prejema odločbe Finančne uprave, mora izdajati račune za prodajo s pripadajočo stopnjo DDV. Ob tem mora spletna trgovina paziti, da se slovenskim kupcem zaračuna slovenski DDV, italijanskim kupcem italijanski, portugalskim kupcem portugalski itd.

Razmišljate, da bi ustanovili popoldanski s.p.? Preverite, kako!

davčno svetovanje

Na voljo so nam tudi naši pravni svetovalci!

Višina DDV na računih

Zavezanci za DDV v Sloveniji, morajo zagotoviti, da spletna trgovina upošteva stopnje posamezne države, kamor je blago poslano. Pomembno je tudi, da je zaračunana pravilna stopnja, ki pritiče posameznemu izdelku. V ta namen je javnosti na voljo pripomoček Evropske komisije, preko katerega imamo vpogled katera stopnja velja za katere kategorije izdelkov.

Imate računovodski izziv? Obrnite se na naše računovodske svetovalce!

Poročanje o DDV

Spletna trgovina mora poročati o zaračunanih zneskih DDV ter prodaji preko portala eDavki, in sicer četrtletno. Na datum oddaja obračuna zapade tudi rok za plačilo dajatev. Vplačevanje obveznosti zavezancev, naj bi bilo omogočeno na en vplačilni račun. Komunikacija o poročanju in obveznostih poteka preko slovenske Finančne uprave. Podlaga za pripravo obračuna morajo biti evidence, ki ji spletna trgovina zagotavlja z analitičnimi podatki o prodaji po posameznih državah znotraj EU.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja