Go to Top

Dejavnosti sp: kakšne so lahko?

Dejavnosti sp – okrog tega se vrtijo najpogostejša vprašanja, ki jih s strani bodočih podjetnikov dobimo Datini podjetniški svetovalci. Koliko dejavnosti lahko registriram? Obstajajo kakšni pogoji za opravljanje dejavnosti? So lahko med mojim naborom dejavnosti tudi različne dejavnosti? Lahko po ustanovitvi podjetja, ko že poslujem, še spreminjam dejavnosti?

Izračunajte si plačo!

Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Najprej je treba zbrati informacije

Kaj se mi najbolj izplača, če imam namen voditi delavnice za starejše, oskrbo na domu, dejavnosti za prosti čas in še in še? Naj registriram zavod, ustanovim društvo, ali je bolje, da se registriram kot samostojni podjetnik, za začetek, ker nimam 7.500 evrov kapitala, da bi registriral d.o.o.? Morda bi svojo idejo o pomoči starejšim na domu najprej preveril v praksi, da vidim, če koga sploh zanima moja poslovna ideja?

Odgovore na vsa vprašanja je treba imeti preden oseba ustanovi podjetje in začne opravljati dejavnosti kot s.p.. Zato je del sredstev, ki jih podjetnik nameni stroškom ob ustanovitvi podjetja, treba nameniti za posvet s strokovnjakom. Morda podjetniškim, še večkrat z davčnim svetovalcem ali pravnikom.

Dejavnosti sp bom opravljal kot samostojni podjetnik

Če bodoči podjetnik ugotovi, da je status samostojnega podjetnika najbolj ugoden zanj, se običajno odloči, da bo na SPOT točki opravil brezplačen postopek registracije (priprave dokumentov za ustanovitev s.p.). Ta status mu omogoča, da pri postopku registracije s.p. vpiše med dejavnosti podjetja, vse tiste dejavnosti sp za katere bo na trgu nekomu izdal račun za opravljeno storitev oziroma za prodajo izdelka. Ob registraciji podjetja lahko registrira toliko in vse tiste dejavnosti sp, s katerimi bo takoj začel poslovati. To so lahko tudi različne dejavnosti.

Učenje plesa kot ena izmed dejavnosti sp

Če pogledamo primer, kako je smiselno določiti dejavnosti sp, lahko na primer omenimo Mojco, ki  je učiteljica plesa in namerava kot samostojna podjetnica opravljati storitve učenja plesa. Torej lahko registrira dejavnost poučevanja plesa, ki bo njena glavna dejavnost, poleg te temeljne dejavnosti pa lahko med dejavnosti sp vpiše na primer še:

  • Prodajo izdelkov, ki so povezani s plesom
  • Organizacija plesnih dogodkov
  • Pisanje člankov na temo plesa
  • Podjetnica bo imela svojo spletno stran in na njej lahko trži oglasni prostor in služi s tem

Podjetje je dinamična kategorija in razume se, da lahko še po ustanovitvi podjetja, podjetnik med svoje izbrane dejavnosti sp dodaja nove in briše tiste s katerimi se ne ukvarja več. Vse te postopke: registracijo podjetja, spremembe podjetja po ustanovitvi podjetja ipd. lahko bodoči in aktivni podjetniki opravljajo na DATA registracijski točki .

ZGD-1 določa kdo ne more postati ustanovitelj, družbenik in podjetnik.

Potrebujete dodatna pojasnila glede dejavnosti sp? Brez oklevanja se obrnite na naše strokovnjake z dolgoletnimi izkušnjami pri registraciji podjetij. Dosegljivi smo na e-naslovu [email protected] in telefonski številki 01 6001 530.

Vas zanimajo še naslednje tematike:

  1. Dodatek za delovno dobo
  2. Minulo delo
  3. Amortizacija osnovnih sredstev
  4. Objava prostega delovnega mesta
  5. Dodatek za nočno delo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja