Go to Top

Odprtje sp-ja – predstavljamo vse tri možnosti

Odprtje sp-ja tudi za tiste, ki službo že imate

Odprtje sp-ja za posameznika pomeni, da vstopa na podjetniško pot. Odločitev za odprtje sp-ja je običajno sprejeta iz najrazličnejših razlogov. Tisti kreativni razlog za odprtje sp-ja so največkrat dobre ideje ali pa dolgoletni hobiji. Drugi razlogi za odprtje sp-ja pa je največkrat dogovor s potencialnim delodajalcem, ki želi s posameznikom za začetek  sodelovati s pogodbo o poslovnem sodelovanju in mu predlaga registracijo sp-ja. Ker je odločitev za odprtje sp-ja povezana z določenim tveganjem, se pogosto podjetniška pot začne ob redni zaposlitvi.

Informativni izračun plače

Odprtje sp-ja – tri možnosti

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

S.p. ne pozna le ene oblike. Glede na status zavarovanja podjetnika, ki odpira s.p., poznamo tri možnosti.

Odprtje sp-ja kot dopolnilna dejavnost

Dopolnilo dejavnost ali popoldanski s.p. lahko odpre posameznik, ki je redno zaposlen za polni delovni čas pri nekem delodajalcu. Popoldanski s.p. tako plačuje le pavšalne prispevke. Želi pa dodatno zaslužiti, legalno poslovati in izdati račun stranki ter se v ta namen odloči za postopek odprtja s.p. na DATA točki, kjer mu referenti pomagamo pri pripravi dokumentov za registracijo s.p.

Regres za upokojence 2021

Redni sp-ji in samozaposlitev

Odprtje s.p. za posameznika, ki ni zaposlen, pa pomeni, da se bo samozaposlil v svojem podjetju in si bo sam plačeval prispevke za socialno zavarovanje. Tako bo zdravstveno zavarovan in tekla mu bo delovna doba.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Registracija sp-ja in plačilo ur zavarovanja do polnega zavarovanja

Tretja možnost za odprtje sp-ja je, da se posameznik, ki je v nekem podjetju zaposlen za 80% in želi postati podjetnik, pri postopku registracije s.p. prijavi v zavarovanje za preostali čas, ki mu manjka do polnega zavarovanja (80% delovnega časa je 32 ur, do 40 ur zavarovanja manjka 8 ur, ki jih bo posameznik plačeval kot s.p.).

podjetniško svetovanje

Kaj potrebujete za odprtje sp-ja?

Postopek odprtja sp-ja je brezplačen postopek, ki ga bodoči podjetnik opravi na DATA točki. Smiselno je pred postopkom zbrati čim več informacij o podjetništvu, ki jih lahko pridobite tudi na podjetniških izobraževanjih.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Bodoči podjetnik se lahko odloči za individualno obravnavo na DATA točki in podjetniško svetovanje pred registracijo podjetja. S podjetniškim svetovalcem bosta prevetrila njegovo idejo, spregovorila o dokumentih, ki so potrebni za registracijo in o podatkih, ki so pomembne za uspešno pripravo dokumentov za odprtje s.p. (overjena izjava lastnika objekta in podobno).

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja