Go to Top

M-potrdila – ne pošiljate jih nazaj na ZZZS!

M-potrdila

M-potrdila, ki jih podjetnik prejme od Zavoda za zdravstveno zavarovanje po vpisu v register podjetnikov, so dokaz o ureditvi socialnega zavarovanja podjetnika. Želite tudi vi začeti vašo podjetniško pot? In ne veste, kako se je lotiti? Obrnite se na nas! V našem podjetju vam lahko svetujejo izkušeni podjetniški, pravni in davčni svetovalci. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pošljite povpraševanje na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega individualnega svetovanja.

Informativni izračun plače

M-potrdila – kaj naj z njimi počne podjetnik?

Podjetnik M-potrdila shrani pri sebi med dokumente podjetja ali jih dostavi svojemu računovodji, jih ne izpolnjuje ali podpisuje, sploh pa jih ne pošilja nazaj na ZZZS. M-potrdila so dokaz, da je oseba del ali pa vso svojo delovno aktivnost, plačevala v zdravstveno, pokojninsko in ostale blagajne, iz statusa samozaposlenega v svojem podjetju.

Ustanovite podjetje pri nas na Dati!

Kaj sploh so M-potrdila?

M-potrdila so dokument, ki ga ob prijavi, odjavi ali spremembi zavarovanja prejme podjetnik, ki se bodisi prijavlja v zavarovanje, odjavlja iz zavarovanja ali spreminja podatke na svojem zavarovanju, pridobi s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

podjetniško svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

M-potrdila so dokaz, da imate urejeno zavarovanje

M1 obrazec je dokument za prijavo podjetnika v socialno zavarovanje. M1 potrdilo pa je dokaz, da ima podjetnik urejeno socialno zavarovanje in bo iz naslova samozaposlitve v podjetju, mesečno plačeval prispevek za zdravstveno zavarovanje, prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za starševko varstvo in za primer brezposelnosti. Ob oddaji prijave, ZZZS pošlje podjetniku na naslov podjetja, potrdilo o prijavi v socialno zavarovanje. Prispevke bo plačeval do 20. v mesecu za pretekli mesec. Višina prispevkov za samozaposleno osebo je za 2021 znašala 425,43 evra. Koliko bodo pa znašali prispevki za 2022?

Prijavite se na Varstvo in zdravje pri delu!

M-potrdila kot dokaz, da ste spremenili podatke na svojem zavarovanju

M3 obrazec je dokument, s katerim podjetnik obvešča ZZZS o spremembah podatkov na svojem zavarovanju. Katere spremembe sporoča podjetnik ZZZS? Če na primer podjetnik svojemu delavcu spremeni pogodbo o zaposlitvi iz določenega v nedoločen čas, o tem z M3 obrazcem obvesti ZZZS. Zavod za zdravstveno zavarovanje mu pošlje potrdilo o prijavi spremembe na socialnih zavarovanjih.

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?!

M-potrdila za odjavo iz zavarovanja

M2 obrazec je dokument s katerim se podjetnik odjavi iz zavarovanja. Vedno ga je potrebno pripraviti, kadar podjetnik zapre svoje podjetje, saj se mu z izbrisom iz registra podjetnikov, zaključi tudi zavarovanje v podjetju. Pripravi se ga tudi v primeru, da se podjetnik zaposli v drugem podjetju (le-to ga v zavarovanje prijavi z M1 obrazcem), saj se mora nato odjaviti iz zavarovanja v svojem podjetju in če njegov redni s.p. ostane dopolnilna dejavnost, bo moral urediti prijavo v zavarovanje na tako imenovani popoldanski s.p. To pa uredi z M12 obrazcem.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

M obrazci za ureditev zavarovanja, se oddajajo elektronsko že od leta 2016

Referenti DATA točke ob registraciji podjetnika, vedno poskrbimo in pripravimo kompletno vlogo za vpis podjetnika v register podjetij, ki ga vodi AJPES. Prav tako pa pripravimo vlogo za oddajo davčnih podatkov na FURS in prijavo podjetnika v zavarovanje za ZZZS. Podjetnikom tudi svetujemo ob spremembi zavarovanj, prehodu iz rednega v popoldanski s.p., zavarovanju ožjih družinskih članov, dijakov in študentov na praksi, podjetnikov, ki uveljavljajo krajši delovni čas zaradi starševstva, skratka glede vseh postopkov za podjetnika, ki so povezani z M obrazci. Če imate vprašanja za naše podjetniške svetovalce in bi se želeli naročiti na individualno svetovanje, ne oklevajte. Podjetniški svetovalci Date vam bodo znali pomagati in svetovati tudi glede postopkov povezanih z M obrazci. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja