Go to Top

Prispevki za sp 2022 – koliko bodo znašali?

Prispevki za sp 2022 bodo verjetno za nekaj evrov višji kot za 2021

Prispevki za sp 2022 – v zadnjih letih je običajno, da se prispevki samostojnih podjetnikov vsako leto povišajo za nekaj odstotkov. Razlog je v tem, ker so prispevki vezani na povprečno plačo lanskega leta. Razmišljate o ustanovitvi podjetja tudi vi? Storite to na naši DATA točki! Pokličite nas na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si, kjer boste dobili več informacij!

Informativni izračun plače

Prispevki za sp 2022 – kako se izračunajo?

Kot že omenjeno so prispevki vezani na povprečno plačo preteklega leta. Ta zadnja leta raste, kar pomeni, da se višajo tudi prispevki za samostojne podjetnike. Samostojni podjetniki plačujejo prispevke za zdravstveno zavarovanje in poškodbe pri delu, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, starševsko varstvo ter za zaposlovanje. Odstotek prispevkov znaša 38,2 % od osnove. To pa predstavlja 60 odstotkov povprečne plače v Republiki Sloveniji za preteklo leto. V tem primeru gre za minimalne prispevke, maksimalna zavarovalna osnova pa 3,5-kratnik povprečne plače.

Registrirajte d.o.o. pri nas!

podjetniško svetovanje

Udeležite se brezplačnega skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Prispevki za sp 2022 – hipotetičen izračun

Podatka, ki je podlaga za izračun prispevkov, sicer še nimamo. To je podatek o povprečni plači. Ta bo znan februarja. Takrat samostojni podjetniki tudi začnete plačevati novo višino prispevkov. Januarja letos boste še vedno plačali toliko, kot plačujete od februarja 2021. Čeprav podatka o povprečni plači za leto 2021 seveda še ni, smo za naš izračun vzeli podatek, ki se ga okvirno pričakuje. Za naš izračun smo vzeli povprečno plačo 1980,00 evra. V tem primeru bi zavarovalna osnova znašala 1188,00 evra. Minimalni prispevki za sp 2022 bi tako znašali 453,82 evra. Ob tem še enkrat opozarjamo, da gre za hipotetičen izračun ter da bo za čisto točen izračun potrebno počakati do februarja. Za leto 2021 so minimalni prispevki za s.p. znašali 425,43 evra.

Rezervirajte svoj termin za registracijo podjetja pri nas!

Prispevki za sp 2022 – veste, da ste ob prvi registraciji delno opravičeni plačila prispevkov?

O tem, da ste ob prvi registraciji s.p. delno opravičeni plačila prispevkov smo pisali nedolgo nazaj. Prvo leto plačujete polovico prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v drugem letu pa se ta oprostitev zniža na 30 odstotkov prispevka. To seveda ne velja, če ste s.p. že imeli registriran, pa ste ga nato zaprli. Oprostitev velja zgolj ob prvem vpisu v poslovni register. Pri popoldanskih s.p. so prispevki pavšalni, saj v obvezno socialno zavarovanje niso vključeni na podlagi opravljanja dejavnosti, ampak na drugi podlagi. Tudi ti prispevki se vsako leto spreminjajo.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja