Go to Top

Ožji družinski član – kdo je in kako vam lahko pomaga v podjetju?

Ožji družinski člani podjetnika so hote ali nehote tudi del podjetja, saj se podjetnikovo zasebno in poslovno življenje velikokrat prepletata. Vsakemu podjetniku se prej ali slej zgodi, da se sooči z obilico nalog in premalo časa za njihovo izvedbo. V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju se obdobja večjih obremenitev izmenjujejo z mirnejšimi trenutki. Ko se delo nakopiči, je ključnega pomena, da najdemo učinkovite načine za njegovo obvladovanje.

Ustanovite podjetje!

Ena izmed rešitev, ki je pogosto pred nami, a je morda ne vidimo takoj, je prošnja za pomoč našim družinskim članom. Ožji družinski člani lahko v nekaterih okoliščinah ponudijo neprecenljivo podporo, ne da bi bili za to uradno zaposleni. V tem članku bomo vzeli pod drobnogled, kdo so ožji družinski člani, kako lahko ti posamezniki pomagajo v podjetju in kako uradno urediti njihov status, da bomo lahko maksimalno izkoristili njihove potenciale in znanja. V primeru morebitnih dodatnih vprašanj, se lahko obrnete na naše podjetniške svetovalce in jih pokličete na 01/600-1530 ali pišete na data@data.si ter se dogovorite za termin svetovanja.

Informativni izračun plače

Ožji družinski član – kdo je to?

Ožji družinski član je opredeljen v 17. členu Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki določa člane in definira kratkotrajno delo. Ožji družinski član je oseba, ki lahko nudi brezplačno pomoč v mikro družbi z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi. Prav tako ožji družinski član lahko brezplačno pomaga pri samozaposleni osebi, z največ 10 zaposlenimi. Zakon podrobno ureja pravila kratkotrajnega dela.

Koliko znašajo prispevki za s.p.?

Ožji družinski član, ki lahko pomaga podjetniku

Podjetniku pri delu v podjetju lahko brezplačno pomagajo:

  • zakonec/zunajzakonski partner/partner v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe ali samozaposlene osebe;
  • zakonec/zunajzakonski partner/partner v registrirani istospolni skupnosti enega od staršev lastnika ali solastnika mikrodružbe ali samozaposlene osebe, oseba, s katero je lastnik ali solastnik družbe ali samozaposlene osebe v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena;
  • starši in otroci zakonca/zunajzakonskega partnerja/partner v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe ali samozaposlene osebe.

Kilometrina 2023

Ustanovite podjetje

Dnevnice 2023

Ožji družinski član in ureditev statusa v podjetju

Podjetnik mora urediti status ožjega družinskega člana tako, da ga pred začetkom opravljanja brezplačne pomoči prijavi v zavarovanje z M12 obrazcem. Gre za zavarovanje za primer poklicne bolezni in poškodbe pri delu. Zavarovalna podlaga na M12 obrazcu je 050. Podjetnik postopek prijave v zavarovanje lahko uredi sam od doma prek Spot portala, če ima digitalno potrdilo. Postopek lahko opravi brezplačno tudi na katerikoli Spot točki s pomočjo referenta ali pa mu prijavo uredi pooblaščena oseba prav tako elektronsko prek Spot portala. Ob prijavi mora podjetnik navesti EMŠO številko družinskega člana, njegovo ime in priimek ter začetek opravljanja kratkotrajnega dela. Mesečno bo zanj plačeval prispevek v višini 5,46 evra.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Kakšen je postopek registracije podjetja in koliko stane? Ali naj registriram s.p. ali d.o.o.? Koliko dejavnosti lahko registriram in katere? Udeležite se brezplačnega seminarja!

Več informacij

Ožji družinski član in evidenca opravljenega dela

Podjetnik mora voditi evidenco ur dela, ki ga zanj opravi ožji družinski član. Mesečno je po zakonu dovoljeno opraviti 40 ur brezplačne pomoči ožjega družinskega člana. Evidenca opravljenega dela mora vsebovati:

  • osebno ime, naslov in davčno številko osebe, ki opravlja kratkotrajno delo,
  • uro začetka in zaključka opravljanja kratkotrajnega dela – po dnevih,
  • skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela na mesečni ravni.

Evidenco ur dela, ki ga je opravil ožji družinski član, dnevno podpišeta oba deležnika. Evidenco opravljenih ur podjetnik hrani pri sebi, saj jo mora ob morebitnem nadzoru inšpektorja predložiti na vpogled.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Ali lahko ožji družinski član pomaga tudi v popoldanskem sp?

Zakon določa, da lahko ožji družinski član brezplačno pomaga v mikro družbi z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ 10 zaposlenimi. V praksi pa se dogaja, da tudi podjetnik, ki registrira dopolnilno dejavnost (popoldanski sp) v svojem podjetju angažira družinskega člana.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Ste še vedno v dilemi, kdo od družinskih članov vam lahko pomaga v podjetju? Povprašajte naše podjetniške svetovalce ter se na naročite na individualno obravnavo vašega primera. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Sledite nam tudi na Facebooku ali LinkedInu in ostanite na tekočem z najnovejšimi informacijami za podjetnike.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja