Go to Top

Popoldanec sp – pogosta vprašanja

Popoldanec sp predstavlja dodaten način zaslužka

Popoldanec  sp, dopolnilna dejavnost, opravljanje dejavnosti kot postranski poklic, so vsa poimenovanja za eno in isto obliko podjetja, ki ga lahko ustanovi posameznik, ki je zaposlen v podjetju za polni delovni čas in bi želel dodatno zaslužiti na legalen način ter razmišlja o registraciji podjetja kot samostojni podjetnik.

Izračunajte si plačo!

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Najbolj pogosta vprašanja pred ustanovitvijo

Veliko vprašanj dobivamo referenti DATA VEM točke na temo popoldanec sp. Sprašujete nas glede postopka ustanovitve, glede možnega datuma vpisa v register, glede naslova popoldanskega sp, dejavnosti in prispevkov za socialno zavarovanje in še in še. Nekaj praktičnih napotkov, smo vam pripravili v nadaljevanju članka.

Preberite še: Dodatek za delovno dobo

Popoldanec sp – kako ga lahko posameznik registrira?

Postopek registracije popoldanskega sp lahko bodoči podjetnik opravi na DATA točki, kjer mu pri pripravi dokumentov pomaga izkušeni referent ali od doma prek portala SPOT, če ima digitalno potrdilo s katerim elektronsko podpisuje vloge.

Za vas spremljamo aktualno dogajanje in novosti s področja podjetništva – ostanite na tekočem:

Prijavite se na e-novice

Kaj mora na DATA  točko prinesti oseba, ki želi registrirati popoldanec sp?

Na postopek oseba prinese osebni dokument, svojo davčno številko in overjeno izjavo lastnika objekta, kjer bo naslov njegovega sp, če sam ni lastnik ali vsaj solastnik objekta, stanovanja, kjer bo naslov podjetja.

Ne odlašajte, odprite popoldanski s.p.!

Kako določiti datum ustanovitve?

Datum vpisa v poslovni register AJPES je lahko naslednji dan od dneva, ko podjetnik opravlja postopek registracije popoldanskega sp na Data Vem T točki ali katerikoli datum, ki je 30 dni v naprej. Pri tem se upoštevajo koledarski dnevi in ne delovni dnevi.

Informativni izračun za normirance

Kakšno je lahko ime firme?

Pri pripravi dokumenta za prijavo sp v poslovni register je potrebno navesti popolno ime firme in krajše ime firme. Popolno ime sp vključuje opis dejavnosti, ki bo glavna dejavnost sp, ime in priimek podjetnika in označbo sp. Krajše ime firme pa je lahko le ime in priimek podjetnika in označba sp (samostojni podjetnik). Mnogi podjetniki si izberejo tudi imaginarno ime podjetja, ki ga postavijo na začetek popolnega imena firme in na začetek krajšega imena firme. Imaginarno ime ni obvezno.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Prispevki za popoldanski sp 2023

Koliko dejavnosti lahko registriram?

Ob registraciji popoldanec sp, podjetnik lahko registrira vse tiste dejavnosti s katerimi bo začel poslovati. To so lahko tudi različne dejavnosti. Kadarkoli še po registraciji, lahko popoldanec sp dodaja in briše dejavnosti podjetja.

Izračunajte si dohodnino

Katere stroške bom imel, če se registriram kot popoldanec sp?

Stroški za popoldanski sp so pavšalni prispevki za zavarovanje, strošek računovodskih storitev in strošek vodenja TRR računa.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

 Ali popoldanec sp potrebuje računovodjo?

Podjetnik začetnik za uspešno poslovanje svojega podjetja potrebuje računovodjo. Poleg redne zaposlitve in dodatne dejavnosti, ki jo odpira, mu bo računovodja v veliko pomoč pri finančnem delu poslovanja podjetja, pri odgovorih na številna vprašanja, ki se mu bodo zastavljala pri opravljanju dejavnosti, pri komunikaciji s finančno upravo in pravočasni in pravilni oddaji obveznosti do države.

PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja