Go to Top

Izjava lastnika objekta

Kdaj je potrebna  izjava lastnika objekta?

Izjava lastnika objekta je potrebna ob sami registraciji podjetja. Dnevno nas potencialni podjetniki, ki nameravajo ustanoviti podjetje, kličejo in sprašujejo, kje najdejo obrazec Izjavo lastnika objekta, kdo jo mora izpolniti, koliko časa velja izjava, na kakšen način se overi ta izjava… Zato smo pripravili članek, ki naj bi odgovoril na vsa ta vprašanja.

Informativni izračun plače

Kaj je Izjava lastnika objekta?

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Je obrazec, ki ga mora na postopek registracije prinesti bodoči podjetnik, ki bo imel naslov podjetja na objektu ali v stanovanju, čigar lastnik ali solastnik ni. V takem primeru mora podjetnik pridobiti soglasje lastnika objekta (stanovanja), da ta soglaša, da ima podjetnik lahko naslov na nepremičnini, katere lastnik je.

Regres za upokojence 2021

Ali obstaja več vrst Izjav lastnika objekta?

Da. Obstaja obrazec Izjava lastnika objekta za s.p. in Izjava lastnika objekta za d.o.o.

Na kakšen način se overi Izjava lastnika objekta?

Izjavo lastnika objekta lastnik izpolni in podpiše, nato pa z obrazcem osebno stopi ali do notarja (cena storitve je cca 17,00 EUR) in notar overi njegov podpis na tej izjavi. S seboj mora imeti osebni dokument. Lastnik objekta gre lahko na Upravno enoto, kjer mu bodo za overitev podpisa zaračunali 3,00 EUR. Lahko pa lastnik pride osebno na VEM točko, kjer bo podjetnik opravljal postopek registracije in referent te VEM točke, mu bo brezplačno overil podpis na Izjavi lastnika objekta.

Informativni izračun dohodnine

Kako »stara« je lahko Izjava lastnika objekta?

Na registrski organ lahko predložimo Izjavo lastnika objekta, ki ni starejša od 30 dni.

Ali potrebujem Izjavo lastnika podjetja samo ob registraciji podjetja?

Ne, kadarkoli lahko podjetnik spremeni naslov svojega podjetja. Postopek spremembe naslova, lahko podjetnik brezplačno opravi na VEM točki. S seboj na spremembo naslova podjetja pa vedno potrebuje »svežo« Izjavo lastnika objekta, če sam ni lastnik ali vsaj 25% solastnik objekta ali stanovanja, kamor bo preselil svoje podjetje. Zahtevan odstotek lahko doseže tudi z več izjavami. Ostali lastniki se morajo s uporabo naslova strinjati.

Overjeno Izjavo lastnika objekta potrebuje s.p. tudi v primeru, da registrira podružnico, če seveda sam ni lastnik ali solastnik nove lokacije.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Oče in mama sta lastnika stanovanja, kjer bo naslov mojega podjetja. Ali morata oba overiti Izjavo lastnika objekta?

Izjavo lastnika objekta lahko overi samo en solastnik, ki je lastnik vsaj 25% deleža stanovanja ali objekta.

Pravni nasvet

Naslov mojega podjetja bo v stanovanju, ki je last Stanovanjskega sklada. Je potrebno tudi v tem primeru pripraviti overjeno Izjavo lastnika objekta?

Izjave ni potrebno overiti, če podjetnik dobi dovoljenje za opravljanje dejavnosti od Republike Slovenije, samoupravne lokalne skupnosti ali pristojnega državnega ali občinskega sklada, pristojnega za stanovanjske zadeve.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Kdaj Izjave lastnika objekta ni potrebno overiti?

Kadar lastnik poda izjavo na točki VEM ali pa v prej opisanem primeru.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja