Go to Top

Posebne pravice, ki pripadajo delavkam zaradi nosečnosti

Zakon o delavnih razmerjih (ZDR-1) določa, da imajo delavci zaradi nosečnosti in starševstva v delovnem razmerju pravico do posebnega varstva. ZDR-1 te pravice opredeljuje v členih od 182 do 188, kjer posebno skrb namenja delavkam v času nosečnosti, pa tudi doječim materam.

Te so varovane predvsem zato, ker obstajajo določene obremenitve in škodljivosti na delovnem mestu, ki lahko ogrozijo zdravje noseče ženske, pa tudi zdravje njenega otroka.

Potrebujete pravni nasvet glede delovnega razmerja med nosečnostjo? Posvetujte se z našimi pravnimi strokovnjaki!

Informativni izračun plače

ZDR-1 pa ne samo v posebnem oddelku zakona (varstvo nekaterih kategorij delavcev) varuje noseče ženske, temveč na več mestih v zakonu ureja pravice, ki pripadajo delavkam zaradi nosečnosti. Obenem pa delodajalcem nalaga spoštovanje določb v zvezi z nosečnostjo, kot na primer določb glede:

prepovedi drugačnega obravnavanja delavke, ki je noseča:

  • Potrebujete zanesljiv računovodski servis

    Marina Arh, DataMarina Arh, Data

    ZDR-1 določa, da manj ugodno obravnavanje delavcev, ki je povezano z nosečnostjo ali starševskim dopustom, se šteje za diskriminacijo. V primeru spora v zvezi z uveljavljanjem posebnega varstva zaradi nosečnosti in starševstva, je dokazno breme na strani delodajalca.

prepovedi poizvedovanja o nosečnosti:

  • delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ne sme od kandidatke zahtevati podatkov o nosečnosti. Prav tako tudi ne o načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem;
  • delodajalec ne sme pogojevati sklenitve pogodbe o zaposlitvi s pridobitvijo podatkov o nosečnosti. Prav tako ne sme pogojevati z dodatnimi pogoji v zvezi s prepovedjo nosečnosti ali odlogom materinstva ali z vnaprejšnjim podpisom odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

prepovedi opravljanja nadur in dela ponoči:

  • delavka v času med nosečnostjo in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko doji otroka, ne sme opravljati nadurnega dela ali dela ponoči. Ta prepoved velja, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost za njeno zdravje ali zdravje otroka.

Pravni nasvet

prepovedi odpovedi pogodbe o zaposlitvi:

  • delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti. Če delodajalec ob izreku odpovedi oziroma v času odpovednega roka ne ve za nosečnost delavke, velja posebno pravno varstvo pred odpovedjo. Slednje velja, če delavka takoj in ne šele po izteku odpovednega roka, obvesti delodajalca o svoji nosečnosti. Delavka to dokazuje s predložitvijo zdravniškega potrdila;
  • začasna odsotnost delavca z dela zaradi nosečnosti, ne sme biti kriterij za določanje presežnih delavcev.

Kršitve pravic delavk v zvezi z nosečnostjo oziroma materinstvom, predstavljajo nekaj najpogostejših kršitev zakonsko določenih pravic. V kolikor so delavki kršene zgoraj navedene pravice, ima delavka med drugim tudi možnost kršitev prijaviti na Inšpektorat za delo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja