Go to Top

Evropsko kartico si uredite še pred odhodom na dopust!

Bliža se čas poletnih dopustov in pametno je urediti svojo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Regres je bil letos višji, vas zanima kaj lahko storite, če regres še ni bil izplačan? Skoraj vsakdo izmed nas bo vsaj kak dan ali dva preživel tudi na dopustu v tujini.

Pomembno je, da si še pred odhodom v tujino uredite zdravstveno zavarovanje. Ali veste, kdaj vam pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta?

Informativni izračun dohodnine

Z urejeno evropsko kartico je lažje iti na dopust. V kolikor še niste prepričani, če ste jo uredili, se lahko posvetujete tudi z našo pravno službo.

Kje lahko uveljavljate evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja v državah članicah EU-ja in v članicah Evropskega gospodarskega prostora; to je Islandija, Liechtenstein in Norveška in Švica.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Kartica velja tudi v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju. To so Avstralija, Črna gora, Makedonija in Srbija. Sporazum ima Slovenija prav tako sklenjen tudi z Bosno in Hercegovino. Vendar pozor, za uveljavljanje zdravstvenih storitev v tej državi pa si morate pridobiti konvencijsko potrdilo.

Svetovalci na naši VEM točki vam bodo poleg hitre, enostavne in brezplačne ustanovitve podjetja svetovali tudi o temi zdravstveno zavarovanje.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovanim osebam svetuje, da si v času bivanja v tujini uredijo zdravstveno zavarovanje in pridobijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Z urejenim zavarovanjem in evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja se izognete neposrednemu plačilu visokih stroškov za opravljene nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v tujini.

Pravni nasvet

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je brezplačna. Naročiti jo je mogoče na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Kartico lahko naročite tudi s pošiljanjem SMS sporočila na telefonsko številko 031 711 009 ali osebno v času uradnih ur na izpostavah in območnih enotah ZZZS-ja. Zavod za zdravstveno zavarovanje potrebuje vsaj 4 delovne dni od naročila do prejema kartice na vaš naslov, v času počitnic pa se ta rok lahko še podaljša. Zavarovane osebe, ki evropsko kartico že imate, preverite rok njene veljavnosti. Novo evropsko kartico je mogoče naročiti 30 dni pred potekom veljavnosti stare kartice.

Za večino zavarovanih oseb je evropska kartica veljavna eno leto. Za upokojence in po njih zavarovane družinske člane ter za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti, če niso sami zavarovanci, pa je veljavna pet let oziroma do dopolnjenega 18. leta.

Preverite koliko sploh znašajo prispevki za zdravstvo zavarovanje ter prispevki za zavarovanje, če imate popoldanski s.p..

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja