Go to Top

Zdravstveno zavarovanje – nov portal

Vsak podjetnik, ki zaposluje sebe ali dodatne zaposlene, mora poskrbeti tudi za zdravstveno zavarovanje. Sistem se v začetku morda zdi zakrbljujoče zapleten, a brez skrbi.

Svetovalci na naši VEM točki vam bodo poleg hitre, enostavne in brezplačne ustanovitve podjetja svetovali tudi o temi zdravstveno zavarovanje. Brez skrbi: pri postopku registracije s. p. na VEM točki referent za bodočega podjetnika pripravi prijavo za vpis v AJPES-ov register. Pripravi tudi obrazce za oddajo davčnih podatkov za FURS in obrazec M1 za prijavo v obvezna socialna zavarovanja. Podjetnik obrazce podpiše in referent jih nato po elektronski poti pošlje na ustrezne institucije. Postopek ustanovitve d.o.o.-ja zahteva nekoliko več časa in papirjev. A ravno tako poteka hitro in enostavno, predvsem pa brezplačno.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Svetujemo, da ob ustanovitvi podjetja izberete zanesljivega in strokovnega računovodjo. Ta bo za vas redno pripravljal vso potrebno dokumentacijo za nemoteno poslovanje.

Zavod za zdravstveno zavarovanje RS (ZZZS) pa je za zavezance za prijavo v obvezna socialna zavarovanja in za plačilo prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje pravkar uvedel nov spletni portal. Na portalu zavezancem za zdravstveno zavarovanje posredujejo vse informacije in storitve. Gre predvsem za prijavo, spremembo in odjavo obveznih socialnih zavarovanj. Velja pa tudi za prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje in za nadomestilo plače med začasno zadržanostjo od dela (bolniški stalež). 

zdravstveno-zavarovanje

Zdravstveno zavarovanje zagotavlja socialno varnost

Zdravstveno zavarovanje zagotavlja ustrezno zdravstveno in socialno varnost v času bolezni ali poškodbe. Pokriva namreč stroške za tveganja v primerih, ko zbolimo, se poškodujemo ali imamo kakšne druge zdravstvene potrebe. Pisali smo že o statistiki odsotnosti z delovnega mesta zaradi bolezni ali poškodbeV dneh, ko se bliža poletje, je pomirjujoča tudi misel, da nam tudi na daljši bolniški ali porodniški odsotnosti pripadata tako letni dopust kot tudi regres

Samostojni zavezanci, delavci in druge zavarovane osebe lahko na novem portalu preverijo tudi urejenost svojega obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. To je v veliko pomoč predvsem zaposlenim, ki ne vedo, ali delodajalec zanje redno plačuje prispevke iz delovnega razmerja. Kot smo pisali, je skoraj 7.000 zaposlenih v teh dneh prejelo obvestilo FURS-a, da jim delodajalec v janaurju ali februarju ni plačal teh prispevkov.

Obvezno in prostovoljno zdravstveno zavarovanje

Obvezno zdravstveno zavarovanje spada med obvezna socialna zavarovanja. Opredeljuje ga Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Izvaja ga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje pa izvajajo druge zdravstvene zavarovalnice.

Družinski člani se vključijo v obvezno zdravstveno zavarovanje preko zavarovancev kot nosilcev zavarovanja. Za otroka je nosilec zavarovanja njegov starš, za zakonca njegov zakonec, za zunajzakonskega zakonca njegov zunajzakonski partner, za partnerja iz sklenjene ali nesklenjene partnerske zveze njegov partner itd., če seveda ne izpolnjujejo pogojev, da bi bili sami zavarovanci. Družinski člani niso zavezanci za prispevek. Torej jim prispevkov ni potrebno plačati, a so vseeno zdravstveno zavarovani. To je dobro vedeti predvsem za primer, ko lahko vaš (zaposleni oz. zavarovani) zakonski parner ali eden od staršev za vas uveljavlja zavarovanje.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Na novem portalu so na voljo tudi vsi obrazci za vlaganje prijav, sprememb in odjav v obveznih socialnih zavarovanjih. A pozor: če boste prijavo, odjavo ali spremembo vložili kot fizična oseba, bo to potrebno še vedno storiti z obrazcem v papirni obliki. Obrazec boste morali odnseti ali po pošti poslati na najbližjo območno enoto ZZZS. Kadar je zavezanec za prijavo fizična ali pravna oseba, vpisana v Poslovni register Slovenije, pa lahko vse to vloži v elektronski obliki, prek državnega informacijskega sistema za podjetja in podjetnike e-VEM.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja