Go to Top

Odprtje popoldanskega sp je možno le ob redni zaposlitvi!

Odprtje popoldanskega sp lahko prinese dodatne dohodke!

Odprtje popoldanskega sp na DATA točki je zelo pogosto. Velikokrat nas bodoči podjetniki sprašujejo, kakšne so sploh razlike med popoldanskim sp in »navadnim« sp. Katere pogoje morate izpolnjevati, če se odločate za odprtje popoldanskega sp in kakšne so vaše obveznosti? V primeru dodatnih vprašanj so vam na voljo naši podjetniški svetovalci! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. V kolikor bi pa samo potrebovali termin za registracijo podjetja, pa lahko to opravite tudi prek našega spletnega obrazca!

Ustanovite podjetje na Dati!

Kako se odprtje popoldanskega sp razlikuje z rednim sp?

Naše svetovalce večkrat sprašujete, kakšna je sploh razlika med popoldanskim sp in rednim sp. Odprtje popoldanskega sp je možno le ob redni zaposlitvi za polni delovni čas (40 ur tedensko) in gre za t.i. dopolnilno dejavnost. Ko gre za ustanovitev rednega s.p., gre za t.i. samozaposlitev. Popoldanski sp oz. “popoldanc” sicer ni uradno sprejet izraz, zato ga v pravnih aktih ni možno najti. Se pa status popoldanskega sp ne razlikuje s statusom rednega sp. Razlika je le v višini prispevkov za socialno zavarovanje.

Informativni izračun plače

Odprtje popoldanskega sp – koliko znašajo prispevki?

Kot že omenjeno je ustanovitev popoldanskega sp možno le ob redni zaposlitvi za polni delovni čas (40 ur na teden). To pomeni, da je popoldanski sp zavarovan v podjetju, kjer je redno zaposlen in mu socialne prispevke plačuje delodajalec. Odprtje popoldanskega sp tako prinese le plačevanje pavšalnih prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Ti od aprila 2022 znašajo 81,04 evrov. V tem članku lahko preverite tudi, koliko znašajo prispevki za redni sp.

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

podjetniško svetovanje

Rezervirajte termin za registracijo podjetja pri nas!

Kakšni so pogoji?

Za odprtje popoldanskega sp posameznik ne sme biti davčni dolžnik. Za samo registracijo popoldanskega s.p. pa se osebno oglasi na Data točki in s seboj prinese:

Preberite tudi – Kako do izpisa o delovni dobi?

Kako poteka odprtje popoldanskega sp oz. sam postopek?

Skozi samo odprtje popoldanskega sp vas na naši Data točki vodi referent. Skupaj pripravite prijavo podatkov popoldanskega sp za vpis v Ajpes. Na obrazcu tudi napoveste datum ustanovitve popoldanskega sp, dolgo in skrajšano ime firme, naslov popoldanskega sp in dejavnosti, ki jih boste opravljali. Izpolni se tudi obrazec za davčne podatke. Tukaj podjetnik napove način vodenja poslovnih knjig in predvidene prihodke v prvem letu poslovanja. Opravi pa se še prijava v zavarovanje popoldanskega sp. Mimogrede, pri vodenju poslovnih knjig vam lahko pomaga tudi naš računovodski servis z več kot 30-letnimi izkušnjami. Za ponudbo naših storitev lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Katere dejavnosti največkrat registrirate, ko se odločate za odprtje popoldanskega sp?

Naši referenti opažajo, da posamezniki, ki se odločijo za odprtje popoldanskega sp največkrat registrirajo dejavnosti svetovanja, čiščenja, informacijskih storitev, oblikovanja, manjša gradbena dela in tudi druge storitvene dejavnosti. Kar nekaj podjetnikov, ki odprejo popoldanski sp, želi pozneje postopoma preiti v podjetniške vode. Če bo njihov posel prinesel dovolj zaslužka, bodo razmislili tudi o prehodu popoldanskega sp v redni sp.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja