Go to Top

Ideja za ime podjetja – jo lahko uporabim ali ne?

Ideja za ime podjetja – kaj lahko in kaj ne?

Ideja za ime podjetja je lahko v pripravi na podjetniško pot precej hud zalogaj za bodočega podjetnika. Zakonodaja namreč določa natančna pravila, ki jih mora pri postopku registracije upoštevati tako oseba, ki se namerava registrirati kot samostojni podjetnik, kot tudi družbenik, ki ustanavlja družbo z omejeno odgovornostjo. Pravzaprav lahko rečemo, da je ime podjetja osebna izkaznica podjetja. Vsak podjetnik želi z imenom podjetja izstopati in biti prepoznaven na trgu. Marketinški strokovnjaki pa sploh zagovarjajo stališče, da se marketing podjetja, začne z imenom podjetja. Če tudi vi razmišljate o odprtju s.p. ali ustanovitvi d.o.o., je Data točka vaša rešitev! Pokličite na 01/600-1530 ter rezervirajte termin registracije podjetja, še pred tem pa se lahko posvetujete tudi z našimi podjetniškimi svetovalci!

Informativni izračun plače

Ideja za ime podjetja, kadar gre za registracijo s.p.

Ideja za ime podjetja, kadar se na registracijo pripravlja samostojni podjetnik, mora upoštevati dejstvo, da je v imenu firme vedno vsaj ime in priimek podjetnika in kratica s.p., ki označuje obliko podjetja. Pri postopku registracije mora s.p. vedno navesti popolno ime firme, ki vključuje opis glavne dejavnosti podjetja. Lahko se odloči tudi za skrajšano firmo.

Primer:

Pravilno ime za podjetje v primeru popolnega imena firme:

Gradbene storitve, Marjan Lokavec s.p.

Pravilno ime za podjetje v primeru skrajšanega imena firme:

Marjan Lokavec s.p.

Samostojni podjetnik lahko, kadar je v igri ideja za ime podjetja, izbere pred obema oblikama imena firme domišljijsko oziroma imaginarno ime. Pri izbiri imaginarnega imena firme mora biti pozoren na določila 20. in 21. člena ZGD-1. Od leta 2015 se lahko imaginarno ime firme navede tudi v tujem jeziku, medtem ko morajo ostale sestavine imena firme ostati v slovenskem jeziku.

Primer:

Pravilno ime za podjetje ob uporabi imaginarnega imena firme:

ZIDAK, gradbene storitve, Marjan Lokavec s.p.

Pravilno ime za podjetje v skrajšani obliki imena firme:

ZIDAK, Marjan Lokavec s.p.

Nepravilno ime za s.p.:

ZIDAK s.p.

Ob redni zaposlitvi lahko odprete popoldanski s.p.!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Regres 2022, do kdaj in koliko?

Ideja za ime podjetja pri s.p. in še nekaj opozoril

Ko se podjetnik odloča, kaj je lahko ideja za ime podjetja, mora pri imaginarnem imenu firme paziti na to, da ni isto ali preveč podobno imenu firme, ki je že vpisano v register podjetij. Nekateri samostojni podjetniki želijo imeti v imenu firme le imaginarno ime in kratico s.p. To ne gre. Samostojni podjetnik je namreč fizična oseba, ki na trgu opravlja gospodarsko dejavnost in po ZGD-1 mora imeti svoje ime in priimek v imenu firme. Paziti mora tudi na vsebino imaginarnega imena, da le-ta ni v neskladju z dejavnostjo podjetja. Negativen pomen bi na primer imelo imaginarno ime POTRES, gradbene storitve, Marjan Lokavec s.p., mar ne?

Preverite podjetniška izobraževanja, ki jih izvajamo na Dati!

Ideja za ime podjetja, kadar gre za registracijo d.o.o.

Mnogi družbeniki, ki opravljajo registracijo d.o.o. na Data točki, odkritosrčno priznajo, da je bila ideja za ime podjetja, najtežji del priprave na registracijo. Za razliko od s.p. je imaginarno ime firme pri d.o.o. obvezno. Ravno tako za d.o.o. veljajo določila 20. in 21.člana ZGD-1 in tudi d.o.o. lahko za imaginarno ime izbere tujo besedo, ki vsebuje črke, ki jih ni v slovenski abecedi.

Primer popolnega imena firme:

SUNSHINE, oglaševalske storitve, d.o.o.

Skrajšana firma:

SUNSHINE d.o.o.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Ideja za ime podjetja in registracija nameravane firme pred ustanovitvijo d.o.o.

Družbeniki, ki se pripravljajo na ustanovitev d.o.o., se lahko odločijo, da se ideja za ime podjetja preveri na e-Vem portalu s postopkom, ki se imenuje nameravana firma. O tej temi smo pisali v tem članku. S tem, ko je ideja za ime firme potrjena s strani registrskega sodišča, se postopek registracije d.o.o. hitreje izpelje, saj odpade možnost popravljanja vloge za vpis d.o.o. Podjetniki, če bi se radi temeljito pripravili na postopek registracije s.p. ali d.o.o. in ne izpustili ali pozabili na kakšne podrobnosti pri pripravi na podjetniško pot, potem se naročite na svetovanje k našim podjetniškim svetovalcem. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja