Go to Top

Postopek za registracijo sp – kaj potrebujem in kako poteka?

Postopek za registracijo sp je enostaven in hiter

Postopek za registracijo sp lahko posameznik opravi na DATA točki s pomočjo izkušenih referentov, ki ga vodijo skozi postopek. Kaj vse potrebujete za postopek za registracijo s.p. in kako postopek poteka? Če je odprtje s.p. tudi v vašem načrtu, storite to pri nas! Termin registracije podjetja lahko rezervirate preko spletnega obrazca, na telefonski številki 01/600-1530 ali na elektronskem naslovu data@data.si.

Informativni izračun plače

Postopek za registracijo sp in potrebni dokumenti

Na postopek za registracijo sp mora posameznik prinesti veljaven osebni dokument. Poznati mora svojo davčno številko, ki jo na začetku postopka pove referentu. Potrebuje še izpolnjen obrazec izjava lastnika objekta za sp, kjer bo naslov njegovega sp, če sam ni lastnik ali vsaj solastnik objekta (stanovanja), kamor bo prihajala pošta podjetja. Če je lastnik lokacije za poslovni naslov sp, potem izjave ne potrebuje.

Na Data točki lahko ustanovite tudi d.o.o.!

Postopek za registracijo sp in priprava Ajpes obrazca na DATA točki

Na postopku registracije sp na DATA točki, referent skupaj s podjetnikom pripravi podatke za vpis v register podjetij AJPES (datum ustanovitve, ime firme, naslov, dejavnosti sp). Najpogostejše vprašanje pri pripravi tega obrazca je, koliko dejavnosti lahko podjetnik registrira ob odprtju podjetja in ali so to lahko različne dejavnosti? Ob registraciji sp velja pravilo, da se vpiše tiste in toliko dejavnosti s katerimi bo podjetnik začel poslovati. In da, to so lahko različne dejavnosti. Še po registraciji sp bo lahko brisal ali dodajal dejavnosti. Podjetniki, ki bi se želeli temeljito pripraviti na postopek registracije, se lahko udeležijo individualnega posveta pri podjetniških svetovalcih. Priporočamo pa tudi udeležbo na brezplačnem webinarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja – prijavite se lahko tukaj!

Preberite tudi o regresu 2022 – koliko in do kdaj?!

podjetniško svetovanje

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Postopek za registracijo sp in priprava Durs obrazca na DATA točki

Drugi obrazec, ko gre za postopek za registracijo sp, je prijava davčnih podatkov. Na tem obrazcu mora podjetnik določiti način vodenja poslovnih knjig in napovedati približne prihodke pri poslovanju sp do konca leta. Največkrat se na DATA točki podjetniki odločijo za sodelovanje z računovodjem, ki jim pri tem koraku registracije sp, že pred postopkom pojasni, kateri način vodenja knjig je za dejavnost in način opravljanja dejavnosti, najprimernejši.

Koliko bodo znašali prispevki za popoldanski s.p. z aprilom?

Postopek za registracijo sp in prijava v zavarovanje na DATA točki

Zadnji obrazec pri postopku registracije sp je obrazec za prijavo v zavarovanje sp. Obstajata različna obrazca za sp. Če gre za registracijo dopolnilne dejavnosti (popoldanski s.p.), potem referent za podjetnika izpolni M12 obrazec. Če pa gre za samozaposlitev, torej za registracijo rednega sp, potem se izpolni M1 obrazec prijave v zavarovanje.

 PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM!

Postopek za registracijo sp in kaj se zgodi, ko podjetnik odide iz DATA točke

Referent podpisane obrazce za registracijo sp skenira in pošlje obrazce elektronsko na AJPES, FURS in ZZZS. Podjetnik na naslov, ki ga določi ob registraciji, prejme sklep o vpisu v poslovni register. Sklep mu pošlje AJPES, naslednji dan od dneva, ki ga je na postopku registracije s.p. na DATA točki, določil za datum ustanovitve sp. S tem sklepom podjetnik nato ureja odprtje TRR računa na banki.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja