Go to Top

Kako opraviti spremembo popoldanskega sp v redni sp?

Popoldanskega sp v redni sp spremeniti je izredno enostaven postopek – kot tudi obratno!

Spremembo popoldanskega sp v redni sp lahko opravite na katerikoli VEM točki v Sloveniji, tudi na naši VEM točki DATA. Stroškov pri postopku ni.

Izračunajte si plačo!

Kdaj je potrebno opraviti postopek na VEM točki?

V primeru, da se vam izteče pogodba o zaposlitvi z delodajalcem in vas delodajalec odjavi iz zavarovanja. Z naslednjim dnem se morate prijaviti v zavarovanja na vaš s.p. in popoldanski s.p. s to prijavo (M1 obrazec) postane redni s.p.. Povečajo se prispevki za socialno zavarovanje. Iz pavšalnih prispevkov , plačuje samozaposleni podjetnik polne  socialne prispevke.

Informativni izračun dohodnine

Kako opraviti postopek prijave v zavarovanje?

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Od 1.1.2016 je možna le elektronska oddaja obrazcev za prijavo, odjavo in spremembo podatkov na zavarovanjih. Popoldanski s.p. se zglasi na VEM točki z osebnim dokumentom. Poznati mora datum s katerim ga je delodajalec odjavil iz zavarovanja, saj bo naslednji dan tisti datum, s katerim se bo prijavil v zavarovanje na svoj s.p.. Skupaj z referentom VEM točke, bosta pripravila M1 obrazec – prijava v zavarovanja na s.p. in odjavo iz zavarovanja iz popoldanskega s.p. (M12 obrazec). Podjetnik bo podpisal oba obrazca in v nekaj dneh po pošti prejel potrdilo o odjavi iz zavarovanja na popoldanskem s.p. in potrdilo o prijavi v zavarovanje na redni s.p.. Obe potrdili shrani pri sebi, oziroma jih dostavi svojemu računovodji, da bo le-ta znal pravilno obračunati prispevke za socialno zavarovanje.

Pravni nasvet

Na kaj še je potrebno biti pozoren?

  1. Prehod iz popoldanskega s.p. v redni s.p., kar se zavarovanja tiče, ni avtomatski!
  2. Obvestiti je potrebno FURS, da ste se samozaposlili v svojem s.p.
  3. Če ste popoldanski s.p. odprli v istem letu in je bil to prvi vpis v register, potem boste ob samozaposlitvi (torej prijavi v zavarovanje na redni s.p.) lahko uveljavljali ugodnost Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in plačevali to prvo leto poslovanja 50% nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Drugo leto poslovanja, bodo ti prispevki nižji za 30%.
  4. Ko ste samozaposleni in torej plačujete prispevke za zavarovanje iz vašega s.p. in imate otroke mlajše od treh let, lahko po prijavi v zavarovanje (M1 obrazec) uveljavljate krajši delovni čas zaradi starševstva na Centru za socialno delo. Več o tem si lahko preberete v prispevku Krajši delovni čas zaradi starševstva – komu pripada?

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Po prejemu odločbe CSD, se morate vrniti na VEM točko in spremeniti ure zavarovanja na vašem s.p.. S seboj na postopek spremembe prinesete odločbo CSD in osebni dokument. Referent VEM točke vas bo odjavil iz zavarovanja s.p. iz 40 ur in prijavil v zavarovanja na 20 ur. Ta sprememba bo pomenila, da vam do otrokovega 3. leta, država plačuje polovico prispevkov za socialno zavarovanje.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja