Go to Top

Novogradnje – v decembru zaznana rast

Novogradnje so že četrto leto zapored v upadanju. V letu 2020 je bilo izdano 6 % manj gradbenih dovoljenj kot leto poprej. Kakšno je bilo leto 2020 za gradnjo hiš in kakšno za gradnjo stanovanj?

Informativni izračun dohodnine

Potrebujete pravno pomoč ali svetovanje za nakup nepremičnine?

Pri podjetju DATA d.o.o. Vam lahko nudim strokovno pomoč naših pravnikov, ki Vam lahko svetujejo tudi pri nakupu nepremičnine oz. pri pripravi kupo-prodajnih pogodb. Storitve izvajamo tako za fizične osebe, kot tudi za podjetja!

Pišite nam na data@data.si za ponudbo!

Informativni – Avtorska in podjemna pogodba

 

Novogradnje po SURS-ovih podatkih upadajo že četrto leto zapored!

V letu 2020 je bilo izdanih 5.792 gradbenih dovoljenj za stavbe. To predstavlja 6% padec števila izdanih gradbenih dovoljenj za novogradnje v primerjavi z letom 2019. Od tega je bilo za stanovanjske novogradnje izdanih 4 % manj dovoljenj, za ne-stanovanjske pa 7 % manj kot leto poprej.

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Tudi število izdanih gradbenih dovoljenj za novogradnje v letu 2019 je bilo za 6 % nižje kot v letu 2018. V letih 2017 in 2016 je bil padec manjši, obakrat približno 3 %.

 

Novogradnje naj bi bile bodisi večje hiše ali pa manjša stanovanja!

Od 429 načrtovanih stanovanj v decembru je 62 % vseh stanovanj v enostanovanjskih, 38 % pa v večstanovanjskih stavbah. Načrtovana stanovanja v enostanovanjskih stavbah oz. hišah, naj bi v letu 2020 povprečno merila povprečno 165 m², kar je za 5 m² več kot v letu 2019. Stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa naj bi v povprečju merila povprečno 89 m². To je za 12 m² manj kot v letu 2019.
Pravni nasvet

Izredno malo je izdanih gradbenih dovoljenj za spremembo namembnosti!

Gradbena dovoljenja za novogradnje so v letu 2020 krepko prednjačila pred številom izdanih dovoljenj za spremembo namembnosti. Slednjih je bilo le 2 %.

BRUTO NETO PLAČA

Za leto 2021 je napovedan »skoraj nič-energijski« standard za vse!

Z letom 2019 je postal skoraj nič-energijski standard v Sloveniji obvezen za vse javne stavbe. V letu 2021 pa bi bila urejena in potrjena tudi zakonodaja, ki zahteva tak standard tudi za zasebne novogradnje.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja