Go to Top

Nova delovnopravna zakonodaja je sprejeta

Poslanci so potrdili Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela, ki naj bi poskrbel za hitrejšo aktivacijo brezposelnih oseb, med drugim pa ureja tudi evidenco študentska dela. Kako je torej spremenjena delovnopravna zakonodaja?

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Iščete nov kader? Veste, na kaj morate biti pri tem pozorni in kakšna je delovnopravna zakonodaja?

Več informacij

Spremenjena delovnopravna zakonodaja vključuje dva pomembna elementa. Prvi se nanaša na čimprejšnje aktiviranje brezposelnih oseb. Delavec ima po novem že v odpovednem roku dolžnost, da se prijavi na Zavod za zaposlovanje in začne iskati novo zaposlitev. Kako je po novem urejena brezposelnost, smo natančneje že pisali v prispevku Brezposelnost bo urejena drugače.

Drug pomemben element, ki ga prinaša nova delovnopravna zakonodaja, pa je, da bodo nižje in srednje izobraženi prejemniki denarnega nadomestila za brezposelnost lahko nagrajeni. In sicer, če si bodo že v času prejemanja denarnega nadomestila našli zaposlitev. V tem primeru bodo lahko največ eno leto prejemali še 20 odstotkov denarnega nadomestila.

Prijava na izobraževanje

Ste novi v podjetništvu in nameravati zaposliti (so)delavce? Na kaj vse morate biti pri tem pozorni, razlagamo na brezplačnih izobraževanjih Funkcije za podjetnike in Podjetnik sem – kaj pa zdaj.

Prijava na izobraževanje

Kaj delovnopravna zakonodaja še prinaša na trg dela?

delovnopravna zakonodajaKot pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, prenovljena delovnopravna zakonodaja, poleg že omenjenega, ukinja možnost opravljanja volonterskega pripravništva zaradi usposabljanja za samostojno opravljanje dela na področju vseživljenjske karierne orientacije in posredovanja zaposlitve, ki ju kot storitvi za trg dela izvaja Zavod za zaposlovanje.

Uvedena je sprememba v zvezi z vročanjem odločb o pravici do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Te se bodo odslej vročale z navadno vročitvijo, to pomeni z dostavo odločbe v hišni nabiralnik. Delovnopravna zakonodaja pa določa tudi evidenco študentskega dela.

Evidenca študentskega dela

Potrebujete kadrovsko svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Evidenco dijakov in študentov, ki opravljajo t. i. začasno in občasno delo dijakov in študentov, bo vodila Študentska organizacija Slovenije. Evidenca bo vsebovala vse podatke o opravljenem delu ter pridobljena znanja, izkušnje in kompetence posameznika. Do teh podatkov bodo brezplačno lahko dostopali Ministrstvo za delo in Ministrstvo za izobraževanje ter Zavod za zaposlovanje.

Če za vas delo opravljajo študenti oziroma dijaki, vas utegne zanimati, kakšne so vaše obveznosti. Te smo predstavili v prispevku Študentsko delo: Na kaj morate biti pozorni delodajalci.

Nova pooblastila inšpektorjem

Nova delovnopravna zakonodaja prinaša tudi spremembe pri nadzoru trga dela in delovnih razmerij. Poslanci so namreč sprejeli tudi prenovljen Zakon o inšpekciji dela. Kakšna so nova pooblastila delovnih inšpektorjev, si lahko preberete v prispevku Inšpekcija dela z močnejšim orožjem.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja