Go to Top

Kdaj vam pripada denarno nadomestilo za brezposelnost?

Kdaj vam pripada denarno nadomestilo za brezposelnost, kako ga pridobiti in koliko znaša? Denarno nadomestilo za brezposelnost je eden izmed socialnih transferjev in eden izmed ukrepov države na trgu dela. Te sicer natančneje ureja Zakon o urejanju trga dela.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Iščete zaposlitev? Ste nezadovoljni s ponudbo prostih delovnih mest? Morda pa je priložnost za vas samozaposlitev!

Več informacij

Kdo lahko pridobi denarno nadomestilo za brezposelnost?

Denarno nadomestilo za brezposelnost vam pripada le, če ste brezposelni in vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji in izpolnjujete zakonsko določene pogoje. Kot pojasnjujejo na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ), denarno nadomestilo za brezposelnost lahko pridobite:

 • če ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani za brezposelnost najmanj 9 mesecev v zadnjih 24 mesecih,
 • če ste mlajši od 30 let in pred nastankom brezposelnosti zavarovani najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih,
 • če so bili plačani prispevki za zavarovanje za primer brezposelnosti (izjema so osebe, ki so bile v zavarovanje vključene na podlagi delovnega razmerja, delodajalec kot zavezanec za plačilo pa prispevkov ni plačal),
 • če ste brezposelni in vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji ter izpolnjujete druge, z zakonom določene pogoje ter
 • se prijavite pri zavodu za zaposlovanje in vložite zahtevo za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila v 30 dneh po prenehanju obveznega zavarovanja.

Prijava na izobraževanje

Višina denarnega nadomestila

Višino zneska denarnega nadomestila ureja Zakon o urejanju trga dela. Izplačano denarno nadomestilo za brezposelnost ne more biti nižje od 350 evrov in ne višje od 892,50 evra bruto.

nadomestilo za brezposelnost

Vendar naj opozorimo, da se višina denarnega nadomestila spreminjaOsnova za odmero denarnega nadomestila je povprečna mesečna plača zavarovanca, prejeta v obdobju osmih mesecev pred mesecem nastanka brezposelnosti.

Prve tri mesece nadomestilo znaša 80 odstotkov povprečne mesečne plače, ki ste jo prejeli v obdobju osmih mesecev preden ste izgubili zaposlitev. V nadaljevanju pa se denarno nadomestilo za brezposelnost znižuje. Po preteku treh mesecev, bo naslednjih devet mesecev nadomestilo znašalo 60 odstotkov povprečne mesečne plače. Po izteku enega leta pa 50 odstotkov.

Denarno nadomestilo za brezposelnost boste na vaš transakcijski račun prejeli petnajsti dan v mesecu (za pretekli mesec).

Prijava na izobraževanje

Koliko časa vam pripada denarno nadomestilo za brezposelnost?

Denarno nadomestilo za brezposelnost boste prejemali določen čas. Ali bo to dva ali 25 mesecev je odvisno od tega, koliko časa ste bili zavarovani. In sicer:

 • 2 meseca, če ste mlajši od 30 let in ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovan najmanj 6 mesecev v zadnjih 24 mesecih,
 • 3 mesece, če ste bili zavarovani od 9 mesecev do 5 let,
 • 6 mesecev, če ste bili zavarovani od 5 do 15 let,
 • 9 mesecev, če ste bili zavarovani od 15 do 25 let,
 • 12 mesecev, če ste bili zavarovani nad 25 let,
 • 19 mesecev, če ste starejši od 50 let in ste bili zavarovani nad 25 let,
 • 25 mesecev, če ste starejši od 55 let in ste bili zavarovani nad 25 let.

Prijava na izobraževanje

V času, ko vam pripada denarno nadomestilo za brezposelnost, boste avtomatsko prijavljeni v obvezno zdravstveno zavarovanje. Vendar pazite – to se bo zgodilo po izdaji odločbe o priznanju pravice do denarnega nadomestila. Dokler odločbe s strani ZRSZ ne prejmete, si morate obvezno zdravstveno zavarovanje urediti sami na najbližji enoti oziroma izpostavi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Kako pridobite denarno nadomestilo za brezposelnost?

Za uveljavitev pravice do denarnega nadomestila morate pri ZRSZ vložiti zahtevek za priznanje pravice do denarnega nadomestila. Obrazec zahtevka lahko dobite na kateremkoli uradu za delo v Sloveniji, lahko ga natisnete s spletne strani ZRSZ, ali pa ga oddate elektronsko.

Zahtevku za nadomestilo za brezposelnost morate priložiti tudi pogodbo oziroma pogodbe o zaposlitvi ter potrdilo o povprečni prejeti plači (le v primeru, če ste v zadnjih 8 mesecih pred nastankom brezposelnosti prejemali nadomestilo plače zaradi bolezni, porodniške ali invalidnosti).

Prijava na izobraževanje

Če vam je delovno razmerje prenehalo iz drugega razloga, kot je prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas (npr. zaradi redne oziroma izredne odpovedi, sporazumne razveljavitve, na podlagi sodbe sodišča ipd.), je treba izpolniti tudi prilogo k zahtevku in predložiti ustrezna dokazila.

Kdaj vložiti zahtevek?

Zahtevek za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila morate pri ZRSZ vložiti v roku 30 dni po prenehanju obveznega zavarovanja, torej v tridesetih dneh po nastopu brezposelnosti. Če zahtevek vložite po navedenem roku, se vam skrajša dolžina prejemanja nadomestila.

Brezposelni navadno uveljavljajo tudi pravico do denarne socialne pomoči, za katero je treba zaprositi na centru za socialno delo. Natančno jo bomo predstavili v prihodnjih dneh.

Prijava na izobraževanje

Iščete zaposlitev? Ste nezadovoljni s ponudbo prostih delovnih mest? Morda pa je priložnost za vas samozaposlitev! Z našo pomočjo lahko uresničite podjetniško idejo in se samozaposlite. Več informacij pred ustanovitvijo oziroma registracijo podjetja dobite na brezplačnem seminarju. Lahko pa se dogovorite tudi za individualni termin, na katerem vam bo podjetniški strokovnjak odgovoril na vaša vprašanja. Pišite nam na data@data.si oziroma nas pokličite na 01 600 1530.

Morda vas zanima tudi:

Vir: ZRSZ

Izobraževanja Data

Ste podjetnik? Iščete nova znanja, informacije s področja podjetništva?

Nudimo širok nabor seminarjev in delavnic pred, med in po registraciji podjetja.

Preverite seznam

Komentarjev (2)

 • dare hočevar 18. oktobra 2018 - 16:44 Odgovori

  Pozdravljeni,ZANIMA ME KDAJ MI PRIPADA DENARNO NADOMESTILO ČE IMAM 33 LET IN 6 MESECEV DELOVNE DOBE IN 8 MESECEV DENARNEGA NADOMESTILA, ČE PRAV RAZUMEM IMAM ZAVAROVANE DOBE 34 LET IN 4 MESECEV. KOLIKO ČASA MORAM DELATI ,DA BI BIL UPRAVIČEN DO DENARNEGA NADOMESTILA, STAR SEM 58 LET.ZA ODGOVOR SE VAM ZAHVALJUJEM.LP

  • Data, d.o.o. 27. oktobra 2018 - 18:41 Odgovori

   Spoštovani, če vas zanima nadomestilo za brezposelnost, predlagamo, da se svojim konkretnim primerom obrnete na Zavod RS za zaposlovanje. Srečno in lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja