Go to Top

Izguba študentskega statusa: Ne pozabite poskrbeti za zavarovanje

Ob začetku novega študijskega leta na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) opozarjajo na ustrezno ureditev obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ko študenta doleti izguba študentskega statusa. Zavarovanje pa si morajo urediti tudi dijaki, ki se v novem šolskem letu ne šolajo.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Vas bo doletela izguba študentskega statusa? Ste že razmislili o samozaposlitvi?

Več informacij

Skladno z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je otrok, ki ni sam zavarovanec, obvezno zdravstveno zavarovan kot družinski član do dopolnjenega 15. leta oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti. Po tej starosti pa, če se šola, in sicer do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

Kalkulator za študentsko delo

Na ZZZS zato vsem mladim po dopolnjenem 18. letu starosti, posebej ob začetku šolskega leta, priporočajo, da si urejenost svojega zavarovanja na enostaven način preverijo prek SMS storitve ali prek spletne strani ZZZS.

Prijava na izobraževanje

Kako je treba urediti zdravstveno zavarovanje?

Ko mladega doleti izguba študentskega statusa oziroma se kot dijak ne šola več, torej ne izpolnjuje pogojev za zavarovanje kot družinski član. Obvezno zdravstveno zavarovanje si mora torej urediti po drugi podlagi. Načeloma velja, da prijavo vloži na ZZZS in sam postane zavezanec za plačilo prispevka za zavarovanje.

izguba študentskega statusaČe pa izpolnjuje pogoje za denarno socialno pomoč, zdravstveno zavarovanje lahko uredi z vložitvijo vloge za  priznanje pravice do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje pri centru za socialno delo. Prispevek za to zavarovanje mu bo plačevala občina, kjer ima stalno prebivališče.

Izguba študentskega statusa pomeni tudi, da je treba poskrbeti še za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To krije razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne zajame v celoti. Uredi se pri zavarovalnicah, ki ponujajo takšna zavarovanja.

Izguba študentskega statusa je morda priložnost za samozaposlitev

Če vas bo s 1. oktobrom doletela izguba študentskega statusa, vas morda čaka zaposlitev. V tem primeru bo delodajalec poskrbel za vaše zavarovanje. Lahko pa razmislite tudi o samozaposlitvi. Kakšne so njene prednosti in slabosti, razlagamo na brezplačnem seminarju. Seveda boste morali za odprtje podjetja oziroma opravljanje določene dejavnosti imeti dobro podjetniško idejo. Le-to lahko preverite skupaj z Datinimi strokovnjaki na izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja