Go to Top

Prodaja kostanja in drugih jesenskih sadežev

V Ljubljani se je že pojavila jutranja megla, na ulicah pa prvi prodajalci kostanja. Jesen je torej tu. Mnogi izmed vas uživate ob nabiranju jesenskih sadežev, denimo kostanja in gob. Z njihovo prodajo pa lahko tudi dodatno zaslužite. Morda vas zanima prodaja kostanja na ulici, morda pa bi prodajali le nabrane, a nepredelane sadeže. Kaj morate storiti?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Nabirate kostanj, gobe in druge sadeže? Kako jih lahko ustrezno prodajate? Vas zanima, kako mora biti urejena prodaja kostanja na ulici?

Več informacij

Za prodajo kostanja na ulici, bodisi pečenega bodisi kuhanega, boste morali registrirati podjetje oziroma ustrezno dejavnost. Postopek za ustanovitev podjetja ni zapleten. Brezplačno ga opravite na VEM točki Data. Več informacij o postopku lahko dobite na brezplačnem Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Da bo vaša prodaja kostanja ustrezno zakonsko urejena, boste morali registrirati dejavnost 56.104 Začasni gostinski obrati (Standardna klasifikacija dejavnosti, SKD 2008).

Vanjo uvrščamo pripravo in prodajo hitro pripravljenih jedi na stojnicah, kioskih in podobnih začasnih objektih praviloma brez gostinskih sedežev, kjer se mimoidočim nudi:

Registracija podjetja je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

  • ocvrte ribe, krompirček, tople sendviče, hamburgerje, kuhane hrenovke, palačinke, burek in podobne jedi;
  • pečeni kostanj, koruzo ipd.;
  • sladoled po porcijah ali iz avtomatov.

Prijava na izobraževanje

Prodaja kostanja in začasni gostinski obrat

Pravila glede organiziranja poslovanja gostinske dejavnosti, ki se izvaja v začasnem gostinskem obratu, so določena v Zakonu o gostinstvu in Pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti. Ta pravi, da se gostinska dejavnost lahko opravlja zunaj gostinskega obrata v premičnih objektih oziroma z objekti, sredstvi ali napravami, ki so prirejene v ta namen (stojnica, prikolica, prireditveni šotor in podobno). Sem torej sodi tudi prodaja kostanja na ulici.

prodaja kostanjaPremični objekt, v katerem se izvaja gostilniška dejavnost oziroma prodaja kostanja, mora biti ustrezno označen, upoštevati se morajo minimalni prostorski pogoji, zunanje površine morajo biti ustrezno urejene. Zagotoviti se mora minimalen obseg storitev za določen gostinski obrat, obratovati se mora v rednem obratovalnem času, ki mora biti potrjen s strani občine.

Več o pogojih za začasni gostinski obrat si lahko preberete tudi v Želite prodajati hrano na ulici? Registrirati morate začasni gostinski obrat!. Za morebitna dodatna vprašanja pa so vam na voljo Datini podjetniški svetovalci.

Prodaja kostanja lahko tudi prek osebnega dopolnilnega dela

Če bi želeli prodajati kostanj v njegovi prvotni obliki, torej nepredelanega, pečenega ali kuhanega, ne rabite registrirati podjetja, temveč lahko priglasite le osebno dopolnilno delo (ODD). Podobno velja za vse druge nabrane gozdne sadeže ali zelišča, tudi gobe. Več o tem si lahko preberete v Naberi in prodaj – ODD. Naberi, predelaj in prodaj – s. p.. O sistemu vrednotnic pri ODD pa smo pisali v prispevku Vrednotnice – za opravljanje katerih del jih potrebujete?.

Preden se lotite uresničevanja vaše ideje za dodaten zaslužek – pa naj bo to prodaja kostanja ali kaj čisto drugega – ne pozabite ideje dobro preveriti. To lahko storite tudi skupaj z Datinimi podjetniškimi strokovnjaki na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Morda vas zanima tudi:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja