Go to Top

Delovni čas trgovin po koncu epidemije

Delovni čas trgovin po koncu epidemije COVID-19 ostaja nedorečen. Vlada namreč ne podpira predloga za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih. Meni, da gre za izredno pomembno gospodarsko vprašanje, ki bi moralo biti obravnavano na Ekonomsko-socialnem svetu.

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI

Že veste, kakšen bo lahko vaš delovni čas po koncu epidemije? Imate še druga vprašanja vezana na ukrepe, ki jih lahko podjetniki in delodajalci sprejmete za ohranitev delovnih mest? Se šele podajate v svet podjetništva? Vabljeni na naše brezplačne webinarje!

Informativni izračun plače

Delovni čas trgovin po koncu epidemije ostaja nedorečen

Trgovinska dejavnost predstavlja 34% vseh prihodkov slovenskega gospodarstva. Zaradi velikega števila delovnih mest v dejavnosti trgovine in posledic epidemije COVID-19 na gospodarstvo, predlog zakona po mnenju Vlade ni primeren za obravnavo v Državnem zboru. Iz predloga zakona sicer izhaja, naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in se nahajajo na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Predlog zakona predvideva delovni čas trgovin, ki bi bil trgovcem prijaznejši

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Cilj predloga zakona je vsem zaposlenim v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi. Spomnimo, pred leti (leta 2003) smo se državljani na posvetovalnem referendumu že izrekli za delovni čas trgovin, na osnovi katerega bi bile trgovine ob nedeljah zaprte.

Takšen delovni čas trgovin zasleduje cilj osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanje spodbujanja nenehnega trošenja ter zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov in kakovostno socialno življenje.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Trgovinska zbornica Slovenija proti spremembam, ki zadevajo delovni čas trgovin

Predlog Trgovinske zbornice je, da delovni čas trgovin ostane nespremenjen. Prepričani so namreč, da je potrebno v tem času spodbujati potrošnjo. Potrošnja bo namreč eden najpomembnejših gonilnih sil za ohranjanje delovnih mest. V kolikor bi se delovni čas trgovin bistveno spremenil, torej če bi trgovine ob nedeljah in praznikih zaprle svoja vrata, bi hkrati upadel tudi prihodek. Po nekaterih ocenah tudi do 10%. V trenutnih razmerah si naše gospodarstvo tega ne more privoščiti. Ključnega pomena je, da napore usmerimo v sprejemanje takšnih ukrepov, da si gospodarstvo opomore.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja