Go to Top

Spletno trgovino v EU bodo sredi leta uravnavala nova pravila!

Spletno trgovino v EU bodo sredi leta uravnavala nova pravila! - Data d.o.o.

Spletno trgovino bodo po novem urejala nova pravila o obračunavanju davka na dodano vrednost (DDV). Ta bodo urejala dosedanje izzive prodaje na daljavo in bodo stopila v veljajo s 1.julijem 2021! Kakšne spremembe bodo zadevale spletno trgovino?

Informativni izračun plače

Razmišljate, da bi ustanovili podjetje in odprli svojo spletno trgovino? Pri podjetju DATA, d.o.o. lahko registrirate podjetje povem brezplačno! Na naši DATA točka SPOT registracija lahko hitro in enostavno registrirate svoj s.p. ali d.o.o.. Za vprašanja glede registracije podjetja se lahko obrnete na data@data.si! Pokličite na 01 600 1530 za termin!

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Spletno trgovino in čezmejno prodajo storitev bodo urejala nova pravila o DDV pri e-trgovanju!

Spletno trgovino bodo v drugi polovici letošnjega leta urejala nova pravila o DDV-ju. Predvideva se namreč razširitev uporabe sistema »vse na enem mestu« za DDV. Sistem omogoča identifikacijo za DDV v eni državi članici. V izbrani državi članici se torej obračunava DDV, ki se ga dolguje v drugih državah članicah.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data


Omenjeni sistem se je do sedaj uporabljal med ponudniki:

 

  • telekomunikacijskih storitev,
  • storitev oddajanja in
  • elektronsko opravljenih storitev,

sedaj pa se bo razširil na druge storitve med podjetji in potrošniki, spletno trgovino znotraj Evropske skupnosti in nekatere domače dobave blaga.

Pravni nasvet

Spletno trgovino zadevajo spremembe: katere?

Obstoječ prag za spletno trgovino oziroma prodajo na daljavo, pod katerim je opravljanje še vedno predmet DDV-ja v državi članici, kjer ima sedež davčni zavezanec, ki opravlja navedene storitve, ali kjer je navedeno blago v trenutku, ko se začne odpošiljanje ali prevoz blaga, se bo nadomestil s pragom v višini 10.000 evrov.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Po novem bo za spletno trgovino odpravljena oprostitev plačila DDV pri uvozu majhnih pošiljk do 22 evrov. Prej je namreč veljalo, da pošiljke z blagom v vrednosti do vključno 22 evrov (brez poštnine) so ob uvozu oproščene plačila vseh dajatev. Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo DDV. Zamenjala jo bo nova posebna ureditev za prodajo na daljavo s tretjih ozemelj ali iz tretjih držav uvoženega blaga z realno vrednostjo največ 150 evrov.

Med obljubljenimi koristmi sprejetih pravil, ki zadevajo tudi spletno trgovino, je torej predvsem znatno znižanje čezmejnih stroškov skladnosti z DDV, kar bo olajšalo večjo čezmejno trgovino in povečalo prihodke od DDV za države članice.

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja