Go to Top

Imate vprašanje o DDV?

Podjetniki imajo že takoj po opravljenem postopku za ustanovitev podjetja tudi kakšno vprašanje o DDV (davku na dodano vrednost). Najpogosteje jih zanima, kdaj je vstop v sistem DDV obvezen in kdaj se izplača prostovoljno vključiti vanj. Prav zato smo za sveže podjetnike pripravili izobraževanje Abeceda poslovanja, kjer med drugim natančno predstavimo DDV in njegovo obračunavanje. Finančna uprava RS (Furs) pa je pred kratkim vzpostavila tudi posebno telefonsko linijo, na kateri lahko dobite odgovor na vaše vprašanje o DDV.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Obvezen vstop v sistem DDV

Po Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) je davčni zavezanec vsaka domača ali tuja pravna oziroma fizična oseba, ki neodvisno opravlja katerokoli ekonomsko dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti.

Kljub temu se seveda ni treba vsem vključiti v sistem obračunavanja DDV. Identifikacija za DDV torej ni obvezna za vse davčne zavezance, ampak so za to, kdo jo mora opraviti, določeni pogoji.

>>> Vse o DDV in o obveznostih, ki jih imajo zavezanci za DDV, izveste na izobraževanju Abeceda poslovanja in Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Zavezanec za DDV postanete, če presežete 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih dvanajstih mesecih. V tem primeru je potrebna identifikacijska številka za DDV. Kako jo pridobiti in na kaj je treba biti pri tem pozoren, smo že pisali v prispevku Zavezanec za DDV: Kdaj in kako se prijaviti v sistem?. V njem so predstavljeni še drugi primeri, v katerih mora biti opravljena identifikacija za namene DDV.

Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV morate pravočasno oddati v elektronski obliki. To lahko storite prek portalov eDavki ali eVem – lahko pa postopek ob pomoči strokovnjaka opravite tudi na Datini točki VEM.

>>> Imate vprašanje o DDV-ju? Nudimo vam kakovostno davčno svetovanje.

Prostovoljen vstop v sistem DDV

Zavezanec za DDV lahko postanete tudi na lastno željo, pa čeprav imate manjši skupni obdavčljivi letni promet od 50.000 evrov. Zahtevek lahko predložite že v postopku za ustanovitev podjetja.

S tem pridobite enake pravice kot tudi obveznosti, ki jih imajo “redni” zavezanci identificirani za DDV. Posebnost je le v tem, da morajo prostovoljni zavezanci za DDV ostati v sistemu 60 mesecev (5 let), medtem ko obvezni zavezanci tega pogoja nimajo. Ti lahko izstopijo iz sistema, ko ne izpolnjujejo pogojev za obvezno registracijo.

vprašanje o DDV

Imate vprašanje o DDV?

Furs je z aprilom vzpostavil enoten klicni center, namenjen telefonskim vprašanjem s področja DDV. Na telefonski številki 08 200 1002 tako lahko enostavneje dostopate do informacij, ki jih potrebujete pri pravilnem in pravočasnem izpolnjevanju davčnih obveznosti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja