Go to Top

Soglasje za nadurno delo

Nadurno delo lahko v zakonsko predpisanih primerih delodajalec odredi. A ne vsem delavcem. Nadurnega dela namreč ne sme naložiti določenim kategorijam delavcev, ki jih zakon izrecno navaja. Pri tem za nekatere od njih velja absolutna prepoved opravljanja nadurnega dela, drugim pa nadure lahko delodajalec odrediti le, če podajo soglasje za nadurno delo.

>>> Bi bili tudi vi radi sam svoj šef? Potem razmislite o odprtju lastnega podjetja. Kako poteka registracija s. p. ali registracija d. o. o., razlagamo na brezplačnem skupinskem svetovanju.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

V izjemnih primerih oziroma, ko pride do povečanega obsega dela, je delavec dolžan na zahtevo delodajalca delati tudi dlje kot ponavadi. Kdaj je delavec dolžan opravljati nadurno delo, smo pisali v prispevku Nadurno delo: Kdaj ga je delavec dolžan opravljati?.

Za katere kategorije delavcev je prepovedano odrediti nadurno delo?

Nadurnega dela delodajalec ne sme odrediti:

  • delavcem, ki še niso dopolnili 18 let,
  • delavcem, ki bi se jim po pisnem mnenju izvajalca medicine dela (oblikovanem ob upoštevanju mnenja osebnega zdravnika) zaradi takega dela lahko poslabšalo zdravstveno stanje,
  • delavcem, ki imajo polni delovni čas krajši od 36 ur na teden zaradi dela, pri katerem obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare,
  • delavcem, ki delajo krajši delovni čas po posebnih predpisih in delavke v času nosečnosti in še eno leto po porodu oziroma ves čas, ko dojijo otroka, če iz ocene tveganja zaradi takega dela izhaja nevarnost zanjo ali otroka.

>>> Kdaj je delavec upravičen do plačila za nadurno delo?

Kaj pa, če delavec poda soglasje za nadurno delo?

Navedene kategorije delavcev ne smejo opravljati nadur, niti v primeru, da podajo soglasje za nadurno delo. Prav tako ni dopustno, da jim delodajalec neenakomerno razporedi delovni čas ali jim ga začasno prerazporediti.

V drugo skupino delavcev, ki lahko opravljajo nadurno delo, če predhodno dajo pisno soglasje za nadurno delo pa sodijo:

soglasje za nadurno delo

  • starejši delavci,
  • delavci, ki negujejo otroka, starega do treh let,
  • delavci, ki živijo sami z otrokom, mlajšim od sedem let ali hudo bolnim otrokom oziroma otrokom, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke.

>>> Če imate konkretno vprašanje s področja delovnega prava, ali pa, če potrebujete pomoč pri oblikovanju pisnega soglasja za nadurno delo, vam v podjetju DATA nudimo pravno svetovanje.

Trajanje nadurnega dela

Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur.

Če delavec poda ustrezno pisno soglasje za nadurno delo, lahko nadurno delo traja tudi preko letne časovne omejitve, vendar skupaj največ 230 ur letno. Delodajalec mora v primeru vsakokratne odreditve nadurnega dela, ki presega 170 ur letno, pridobiti pisno soglasje delavca. Morebitna odklonitev soglasja pa za delavca ne sme imeti neugodnih posledic v delovnem razmerju.

V soglasju morajo biti navedeni osnovni podatki delavca in delodajalca (ime, priimek, naslov). Zapisano mora biti, da podpisani delavec soglaša z odreditvijo nadurnega dela, ki presega 170 ur letno v skladu z določili 144. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Soglasje za nadurno delo naj vsebuje tudi podatek od kdaj do kdaj bo nadurno delo, s katerim delavec soglaša, trajalo.

Podobno velja tudi za prej omenjene kategorije delavcev, ki lahko opravljajo nadure le, če podajo soglasje za nadurno delo. V njem delavec zapiše, na primer, da kljub temu, da neguje otroka mlajšega od treh let, soglaša z odreditvijo nadurnega dela.

Pri pripravi pisnega soglasja vam lahko pomagajo tudi naši pravniki. Pokličite jih na 01 600 1530 ali jim pišite na data@data.si.

>>> Podjetniki začetniki lahko informacije glede zaposlovanja delavcev dobite na brezplačnem seminarju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?. Da bo vaše poslovanje urejeno in pravilno, pa vam priporočamo tudi obisk seminarja Abeceda poslovanja.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Komentarjev (2)

  • Urska Macek 27. Marca 2018 - 9:59 Odgovori

    Vem da se vprašanje ne tiče te objave,pa bi vseeno rada vprašala kako je z nagradami za skupno delovno dobo ? Kaj lahko naredim,če jo nekaterim izplačajo drugim pač ne ? Na koga se lahko obrnem za nasvet ? Hvala za odgovor,Urška.

    • Manca Borko Grimšič 28. Marca 2018 - 14:51 Odgovori

      Pozdravljeni, mi vam lahko ponudimo pravno svetovanje. Pišite nam na data@data.si. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja