Go to Top

Delovni čas: Delavec ne sme delati več kot 56 ur na teden

Delovni čas je v osnovi čas prisotnosti delavca na delovnem mestu oziroma v podjetju. Le v idealnem primeru je to v celoti tudi čas, ko delavec resnično dela.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Če imate dobro poslovno idejo, lahko kljub zaposlitvi za polni delovni čas odprete popoldanski s.p. in dodatno služite. Vse informacije dobite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Kako je po Zakonu o delovnih razmerjih urejen delovni čas?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da polni delovni čas ne sme biti daljši od 40 ur na teden.  Z zakonom oziroma kolektivno pogodbo je lahko določen krajši delovni čas, vendar ne manj od 36 ur na teden.

Izjema so delovna mesta, pri katerih obstajajo večje nevarnosti za poškodbe ali zdravstvene okvare. Na takšnih delovnih mestih lahko polni delovni čas traja manj kot 36 ur tedensko.

Kljub temu pa je delavec dolžan na zahtevo delodajalca opravljati delo preko polnega delovnega časa. Gre za t.i. nadurno delo, ki ga zakon dovoljuje v posebnih primerih in ga tudi časovno omejuje.

Potrebujete delovnopravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Rok Gros, DataRok Gros, Data

ZDR-1 pa dopušča tudi možnost za dopolnilno delo. To pomeni, da kljub temu, da delavec pri enem delodajalcu že dela 40 ur na teden oziroma ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, lahko izjemoma sklene pogodbo o zaposlitvi še za dodatnih osem ur na teden z drugim delodajalcem.

Določilo o delovnem času je sicer obvezna sestavina pogodbe o zaposlitvi.

Odmor med delovnim časom

Delavec, ki dela polni delovni čas, je upravičen do 30 minutnega odmora na dan. Odmor se lahko določi šele po eni uri dela in najkasneje eno uro pred koncem delovnega časa. V primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa, se dolžina odmora določi sorazmerno dolžini dnevnega delovnega časa.

V primeru, da delavec dela krajši delovni čas, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu. Če na primer dela štiri ure dnevno, ima pravico do petnajstminutnega odmora. Če dela manj kot štiri ure dnevno, mu odmor ne pripada.

>>> Krajši delovnik zaradi starševstva – komu pripada?

>>> Pri dveh delodajalcih za krajši delovnik

Prav tako ima delavec v dnevu pravico do počitka (prosti čas), ki mora nepretrgoma trajati najmanj 12 ur. Poleg omenjenega dnevnega počitka (12 ur) pa ima v obdobju sedmih zaporednih dni pravico vsaj do 24 urnega nepretrganega počitka.

Ali je dopustno delati več kot 8 ur na dan?

Delovni čas delavcev pri določenem delodajalcu je lahko razporejen enakomerno, zaradi narave ali organizacije dela ali potreb uporabnikov pa tudi neenakomerno. V obeh primerih ZDR-1 določa nekatere omejitve.

Enakomerna razporeditev delovnega časa

delovni časObičajno je delovni čas razporejen enakomerno, praviloma na pet dni tedensko po osem ur dnevno. Tudi razporeditev na štiri dni tedensko po deset ur sodi med enakomerno razporeditev dela. ZDR-1 namreč določa, da enakomerna razporeditev polnega delovnega časa ne more biti razporejena na manj kot štiri dni v tednu. Hkrati pa je določena omejitev, da lahko delovni dan traja največ deset ur. Delovni čas (ki znaša na primer 40 ur) torej ne more biti razporejen na tri dni v tednu po dvanajst ur dnevno.

Neenakomerna razporeditev delovnega časa

V primeru neenakomerne razporeditve delovnega časa delavec določeno časovno obdobje dela več kot polni delovni čas – a ne več kot 56 ur na teden -, drugo obdobje pa manj kot polni delovni čas. Pri tem mora v obdobju šestih mesecev (oziroma dvanajstih mesecev, če je tako določeno s kolektivno pogodbo dejavnosti) povprečna delovna obveznost delavcev znašati polni delovni čas.

V primeru neenakomerne razporeditve delovnega časa je dnevna delovna obveznost delavca lahko največ 13 ur, saj mora delodajalec upoštevati pravico do dnevnega počitka, ki v primeru neenakomerne razporeditve delovnega časa znaša 11 ur.

 Prijava na izobraževanje

Podjetnik mora za svoje zaposlene delovni čas in njegovo razporeditev določiti v njihovih pogodbah o zaposlitvi. Njihova obvezna sestavina sta med drugim:

 • določilo ali gre za pogodbo o zaposlitvi s polnim ali krajšim delovnim časom;
 • določilo o dnevnem ali tedenskem delovnem času in razporeditvi delovnega časa.

Če tega pogodba o zaposlitvi ne vsebuje, delodajalec delavcu delovnega časa ne more veljavno neenakomerno prerazporediti. Prav tako je delodajalec dolžan razpored delovnega časa, če je ta razporejen neenakomerno, določiti pred začetkom koledarskega oziroma poslovnega leta.

Nočno delo

Če delo poteka v času med 23. in šesto uro naslednjega dne, govorimo o nočnem delu. Kakšne so v tem primeru obveze delodajalca in kakšne pravice delavca?

Komentarjev (14)

 • Samir neskovic 3. Decembra 2017 - 13:44 Odgovori

  Zivio mene zanima kako lahko pise v pogodbi najvec 56 ur na teden bez nadurneg dela v kaj se to šteje ce ni nadurno delo lp.

  • Manca Borko Grimšič 4. Decembra 2017 - 11:24 Odgovori

   Pozdravljeni, glede na specifičnost vprašanja bi vas povabili na svetovanje. Pišite nam data@data.si, da vam pripravimo ponudbo. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Olga Vegi 6. Decembra 2017 - 12:03 Odgovori

  Pozdravljeni zanima me če je delavec kadilec in mu delodajalec omogoci v 8urnem delovniku 2x po 10 minut cikpauze a se ta cas odbije od polurne pauze za malico??

  • Manca Borko Grimšič 7. Decembra 2017 - 10:18 Odgovori

   Pozdravljeni! Ker bi vam lahko odgovorili le ob poznavanju celotne situacije, vas vljudno vabimo, da nam pišete na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Janez Novak 15. Decembra 2017 - 7:31 Odgovori

  Kdo je uvedel neenakomerno razporejen delavni čas??? Delodajalci ga lepo izkoriščajo.

  • Janez Novak 15. Decembra 2017 - 7:34 Odgovori

   Prej so bile vse nadure in tudi plačane kot nadure, sedaj ko imamo neenakomerno razporejen delavni čas pa višek ur ni plačan…. Birokratska bedarija….

 • Bostjan Zorman 20. Januarja 2018 - 15:04 Odgovori

  Spostovani,dopolnilsem 55let, delam na Posti,od 13,15do 21,00,popoldne v kombiju, pobiranje paketov. Narava dela mi ne omogoca polurne malice nekje vmes, zato si zvecer, po osmi uri privoscim pol ure da zadiham, kar gre pa zelo v nos predpostavljenim.Ravno tako me zanima barantanje z delovnim casom, kajti vsak dan pridem v sluzbo ob 13uri da se pripravim na delo, vendar moram delat se kaksno soboto da ure doprinesem. Prosim za mnenje. Hvala

  • Manca Borko Grimšič 22. Januarja 2018 - 13:00 Odgovori

   Pozdravljeni, prosimo, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Kdaj si lahko vzamete odmor, je namreč odvisno od večih dejavnikov, vaše pogodbe o zaposlitvi, aktov delodajalca … Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • MetaH 6. Marca 2018 - 8:07 Odgovori

  Spoštovani,
  kakšna je lahko maksimalna tedenska obremenitev delavca (število ur) pri krajšem delovnem času (20 urni delavnik) in neenakomerni razporeditvi delovnega časa?
  Hvala!

  • Manca Borko Grimšič 23. Marca 2018 - 13:54 Odgovori

   Pozdravljeni, v kolikor imate skrajšan delovni čas zaradi starševstva, vam delodajalec ne sme naložiti opravljanja nadur in neenakomerno razporediti delovnega časa. Več o tem si lahko preberete v prispevku Starši imajo pravico do krajšega delovnega časa. Če potrebujete več informacij oziroma je vaša situacija kako drugačna, pa nam pišite na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • milena Žurej 7. Februarja 2019 - 17:20 Odgovori

  Pozdravljeni, zanima me ali je dopustno delati po štiri dni 12 ur dnevno nato dva dni doma pa 12 ur nočno štiri dni in dva doma in tako skozi cel mesec.Meni se zdi nevzdržno.Zanima me kam se lahko obrnem, da se to prijavi.

  • Data d.o.o. 11. Februarja 2019 - 12:34 Odgovori

   Spoštovani,

   če, želite lahko naši pravniki preučijo vaš primer in kakšne so vaše pravice glede razporeditve delovnega časa. Preučiti je namreč potrebno vašo pogodbo o zaposlitvi ter morebitno kolektivno pogodbo, ki zavezuje vašega delodajalca. Takšno svetovanje je plačljivo, saj gre za strokovno pravno svetovanje. Če želite ponudbo, nas pokličite na 01 6001 528 ali nam pišite na data@data.si.

   Vse kršitve pravic iz naslova delovnega razmerja pa se sicer prijavljajo na Inšpektorat RS za delo.

   Lep pozdrav,

   DATA d.o.o.

 • Dino Turkić 16. Februarja 2019 - 11:21 Odgovori

  Pozdravljeni,

  Torej če prav razumem če ima delavec sklenjeni dve pogodbi pri dveh delodajalcih; eno za 36 ur tedensko in eno za 20ur tedensko je to potem sprejemljivo, ker je skupaj ravno 56ur?

  Lp

  • Data d.o.o. 20. Februarja 2019 - 14:55 Odgovori

   Spoštovani,

   predlagamo vam posvet z našim pravnikom, ki vam bo pojasnil, ali je takšen način dela v skladu z delovnopravno zakonodajo. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

   Lep pozdrav,

   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja