Go to Top

Prodaja nepremičnine in davčne obveznosti

Prodaja nepremičnine ni zamejena na davek na promet nepremičnine

Prodaja nepremičnine prodajalcu poleg kupnine prinese tudi davčne obveznosti. Vendar pa prodaja nepremičnine ne povzroči vedno le obveznosti plačila davka na promet nepremičnin. V določenih primerih je namreč prodaja nepremičnine obremenjena tudi z drugimi davki. Kateri davki so to in v katerih primerih jih je prodajalec dolžan plačati?

Informativni izračun plače

Prodaja nepremičnine in obdavčitev

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Če je prodaja nepremičnine v vašem planu, naj bo stanovanje, hiša ali zemljiška parcela, se poučite katere davke in koliko boste dolžni plačati. Davek na promet nepremičnin namreč ni edini davek, ki ga prodaja nepremičnine sproži. Preberite tudi kaj storiti, če za nepremičnino, ki jo hočete prodati, nimate uporabnega dovoljenja.

Davek na promet nepremičnin

Prodaja nepremičnine je v prvi vrsti obremenjena z davkom na promet nepremičnin. Kot promet z nepremičnino pa ne šteje zgolj prodaja nepremičnine ampak tudi nekatere druge vrste prenosa lastništva. To npr. velja za zamenjavo nepremičnine pa tudi nekatere druge oblike prenosa lastninske pravice. O tem, na kaj morate biti pozorni pri nakupu nepremičnine, lahko preberete tukaj.

Regres za upokojence 2021

Prodajalec je dolžan v roku 15 dni po sklenitvi kupoprodajne pogodbe vložiti napoved za odmero davka na promet nepremičnin. Davčna stopnja znaša 2 % od osnove. Pri tem davčno osnovo predstavlja prodajna cena nepremičnine, ki mora ustrezati tržni vrednosti.

Davek na dodano vrednost

V določenih primerih je promet nepremičnin obdavčen z davkom na dodano vrednost (DDV). V tem primeru promet ni obdavčen z davkom na promet nepremičnin. To velja pri prometu s stavbnimi zemljišči, objekti v izgradnji ali novogradnjami, pri finančnem najemu novogradenj in ustanovitvi/prenosu ali prenehanju stavbne pravice, če ga opravi zavezanec za DDV.

davčno svetovanje

Prodaja nepremičnine, ki je bila zgrajena pred 30. 6. 1999 (pred uvedbo DDV) in še vedno velja za novogradnjo, ker še ni bila dana v promet, je izjema. V tem primeru se namreč ob prodaji obračuna davek na promet nepremičnin in ne DDV.

Preberite tudi: Dodatek za delovno dobo

Dohodnina od dobička iz kapitala

Kadar lastnik – fizična oseba prodaja nepremičnino, ki jo je pridobil po 1. 1. 2002, bo v primeru ugotovljenega dobička iz kapitala, plačal tudi dohodnino od dobička iz kapitala. Poleg prodaje je sicer obdavčeno tudi darovanje in zamenjava nepremičnine.

Pravni nasvet

Dohodnine od dobička iz kapitala pa se ne plača, če gre za:

  • prodaja stanovanja ali stanovanjske hiše (z največ dvema stanovanjema), v kateri je imel prodajalec prijavljeno stalno prebivališče in je tam dejansko živel vsaj zadnja tri leta pred prodajo,
  • prodaja nepremičnine po 20 letih imetništva,
  • prodaja nepremičnine, je pridobljena pred 1. januarjem 2002.

Želite ostati na tekočem? Prijavite se na e-novice

Davčna osnova predstavlja razliko med vrednostjo nepremičnine ob odsvojitvi in vrednostjo ob njeni pridobitvi, zmanjšano za normirane stroške, povezane s pridobitvijo in odsvojitvijo.

Stopnja davka je 27,5 %, vendar pa se na vsakih dopolnjenih pet let imetništva zmanjšuje. Po dopolnjenih petih letih imetništva tako znaša 20 %, po desetih letih 15 % in po 15 letih 10 %. Dohodnine se ne plača od dobička iz kapitala, doseženega pri odsvojitvi nepremičnine Po 20 letih imetništva se dohodnine ne plača.

Napoved dohodnine mora zavezanec oddati v 15 dneh od dneva odsvojitve nepremičnine.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja